Christer Edström är uppvuxen i Mariehamn och det stod tidigt klart för honom vad han skulle jobba med då han blev stor.
– Jag var mycket med pappa på hans arbete som maskinchef på gamla ms Roslagen då jag var liten. Så jag visste tidigt att det var på sjön jag skulle jobba.
Han gick i skola i Strandnäs och Övernäs innan han började i sjömansskolan. Sedan följde seglingspraktik innan han utbildade sig till styrman i Mariehamn och och sedan till sjökapten i Göteborg.
Varför valde du att studera i Göteborg?
– Jag ville ut och se något annat och även känna på att bo i en storstad. Det var en riktigt bra utbildning i Göteborg med höga krav.
Det första fartyget han var befälhavare på var mt Bonny. Det var i ATC år 1990. Sedan dess har det även varit svenska och norska rederier.
I 22 år arbetade Christer Edström på långfart innan han valde att ta sig närmare Åland. Samma dag som han fyllde 40 år var han på anställningsintervju till Rederi AB Eckerö och sedan dess har han arbetat i bolaget.
Är det skillnader mellan norska och svenska rederier?
– Det är stor skillnad på olika rederier även i norden. På Åland är vi så små så beslutsvägarna blir korta. Där jag jobbar idag är det en bra företagskultur, de ser de anställda som en tillgång.
Under alla år Christer seglade ute i världen så var det begränsat vad man kunde se och uppleva. På tankfartyg är hamntiderna korta men minnena från Sydamerika bär man med sig hela livet.
Gillar att bygga
Sedan 20 år tillbaka jobbar Christer Edström som befälhavare, först på ms Roslagen och sedan på ms Eckerö. Han trivs med jobbet. Nu har han just kommit hem från Landskrona där fartyget nu är på dock.
– Allt har gått enligt planerna, säger han.
Hur jobbar du?
– Jag jobbar en vecka och är två veckor ledig. Det lär man sig leva med, säger han och skrattar.
Vad gör du då du är ledig?
– De lediga dagarna bokas snabbt upp. Planen var att bygga en liten stuga i Lumparsund, men ritningarna blev större efterhand. Det slutade att vi satt hos Komforthus med ritningar till ett hus. Nu när alla lister börjar vara på plats så köpte jag en gammal stockstuga som jag monterat upp. Den skall få sätta sig över vintern så skall den byggas till en gäststuga i vår.
När du inte bygger, vad gör du då?
– Latar mig. Nej, jag hjälper döttrarna med deras boenden och umgås med familjen. Eftersom jag har seglat hela livet har jag inte haft några speciella intressen som till exempel jakt eller fiske. Men det finns alltid saker att göra då man har två hus. Tidigare läste jag en del men mest då jag var på långfart. Nu har jag så mycket annat att göra.
Åker på kryssningar
Sjöfart är ett annat intresse och då är det inte bara arbetet utan hela branschen inräknad. Dessutom åker han gärna på kryssningar tillsammans med familjen på ledigheten.
Hur kommer det sig. Ledsnar du inte på att vara till sjöss?
– Det är en helt annan sak. Mest har vi kryssat i Karibien men också i Asien och Medelhavet. Ja, vi har varit lite överallt. Efter 20 kryssningar slutade jag räkna. Det är ett liv som vi båda gillar och också sonen. När han var sju år hade han varit på 13 kryssningar och han känner sig bekväm med det. Det är inte heller samma ansvar då man själv är på kryssning som då man är på arbete och ansvarar för ett fartyg.
Vad har du för förhoppningar inför framtiden?
– Jag hoppas att allt ska återgå till det normala och att färjetrafiken kan blomstra igen. Den är viktig för mig och för hela Åland. Man märker nu att det är betydligt lugnare ombord. Sedan hoppas jag att vi ska kunna resa igen. Det finns alltid fler kryssningar som man vill göra.
Finns det någon kryssnings som du känner är ogjord?
– Nej, egentligen inte. Bara lite fler.
» Födelsedag 60 år
Christer Edström
Namn: Christer Albert Edström.
Född: Den 23 januari 1962 i Mariehamn.
Bor: I Kattby Hammarland och i Lumparsund.
Yrke: Sjökapten. Befälhavare på ms Eckerö.
Familj: Två vuxna döttrar Camilla och Jannika. Frun Sonja och sonen Benjamin.
Intressen: Sjöfart, bygga, resa.
Firar: Jubilaren skulle ha firat på sydligare breddgrader men coronan kom i vägen. I stället firas det med corona inom hemmets väggar.