Ulf ”Uffe” Grüssner är född i Berlin. Han var tre år då han tillsammans med sina syskon Björn, Knut, Iris och mamma Anna-Greta flydde till Åland.
– Det var under brinnande krig. Jag har inte några riktiga minnesbilder från den tiden. Men jag minns sirenerna som ljöd. Än i dag kan jag få rysningar då det allmänna nödlarmet, Hesa Fredrik, testas. Det måste vara minnen från barndomen som dyker upp, säger han.
Som treåring kom familjen till Solkulla som de sedan tvingades bort i från av ryssarna.
– Vi hamnade bakom taggtråd en tid innan vi flyttade in i huset i Kvarnbo där mamma sedan startade hembageri. Man kan säga att det var mitt första riktiga hem. Visst var Solkulla också hem men jag har inte så många minnesbilder därifrån heller, säger han.
Ingen annan familj har bott i huset sedan Grüssners bodde där.
– Jag fyller 80 år nu och det känns bra att kunna återknyta till barndomens dagar genom att fira födelsedagen i huset som nu renoveras av dotter med måg.
Uffe minns hur han satt med mamma och syskon utanför huset som liten och njöt av tillvaron. Han minns fortfarande en hel del av personerna som levde på den tiden. Hölassen han åkte i som barn och dagar som syskonen tillbringade vid Kvarnboviken.
– Det kommer upp en massa minnen från barndomen då jag sitter här. På övervåningen finns en lägenhet som jag hoppas kunna köpa i framtiden. Sedan ska jag sitta i Vinsmedjan och prata bort tiden med folk som tittar in, säger Uffe och ler stort.
Från Uffe på berget till Röde orm
Som barn hade han inte några större planer på vad han skulle bli när han blev stor.
– Jag sa en gång att jag skulle bli präst. Det var när prästen Appelgren frågade. Men så blev det inte. Jag lät ödet spela in i mitt yrkesval och så halkade jag in på studier vid Handelsinstitutet i Åbo.
Efter sin merkonomutbildning gick Uffe till Ålandsbanken och frågade Thorvald ”Tusse” Eriksson om det fanns några lediga jobb på banken.
– Han önskade mig välkommen och jag började jobba där.
När Uffe senare var på ett föredrag med prästen Valdemar Nyman och han pratade så varmt om berget vid Färjsundet och hur fint det skulle vara med ett kafé där funderade Uffe inte länge.
Han tog kontakt med Folke Wickström som kom och gjorde en skiss på hur ett kafé på berget kunde se ut.
– Den första skissen ritade han med fingret i skaren. Kaféet har nu funnits där i 55 år.
Men att jobba på bank och driva sommarkafé gick inte ihop. Uffe ringde till rektorn på yrkesskolan och frågade om han hade något jobb.
– Han svarade att jag kunde få undervisa i tyska, ekonomisk geografi och maskinskrivning. På den vägen blev jag senare lärare vid Ålands handelsläroverk.
Uppstarten och idén till Röde orm kom, enligt Uffe, en natt i Spanien.
– Jag satt och pratade med Hilding Sundqvist och efter ett tag bestämde vi oss för att försöka få igång ett minitåg som skulle gå mellan hamnen och centrum.
Njuter av musik och natur
Det blev dock många krångliga och invecklade turer innan tillståndet för Röde ormtåget godkändes.
– I dag har Röde orm funnits i 50 år, säger Uffe.
Under åren har han också engagerat sig i miljön och har under många år försökt få diesel på fiskrens att bli populärt via företaget Petrolax som Storfjärdens fisk och Röde orm startade.
– Jag förstår inte varför det inte lossnat ännu. Vi har en buss som gått på fiskrens i sju år och den har inte krånglat en enda gång, säger han.
Uffe har också byggt en egen gäddfarm ute i Föglö där han hittills har släppt ut 17.000 gäddor.
– Jag håller också på att färdigställa en broschyr över hur man bygger en gäddfarm och vad man ska tänka på.
Uffes uppväxt och liv har också präglats av sång och musik.
– Jag har sjungit med i Manskören Åländska sångare, Måsarna, Rolling home och andra grupper. God-By Rhythm Quartet i Godby grundade vi 1960 och vi har sedan en tid tillbaka återupptagit övningarna, säger Uffe.
Han var även med och bildade gruppen Quadruplarna vilken de turnerade med bland annat i Danmark.
Hur är det med Rolling home, uppträder ni fortfarande?
– Vi träffas fortfarande och sjunger lite. Nu funderar vi på om vi ska göra något på Tall ship's race nästa år. Jag tycker för min del att man borde göra Åland till världens centrum för shanty. Vi har en levande tradition på Åland och flera nya grupper har bildats.
Glider fram i kanoten
Uffe har också paddlat kanot i halva sitt liv.
– Att glida fram, njuta av ljud och vyer är fantastiskt.
Man kommer i kontakt med vatten, land och natur på ett helt annat sätt.
På våren är det Kvarnboströmmen som lockar Uffe.
– Ljudet från den strömmen sitter etsat i mitt ljudminne sedan jag var barn. Jag går längs med den strömmen varje år och njuter.
Uffe är fortsatt vd för Röde orm och han har även planer för framtiden.
– Jag ska vara lite trädgårdsmästare här på Kvarnbo pensionat. Jag ska odla vindruvor, kryddor och örter har jag tänkt. Jag tänker fortsätta med att låta ödet rycka mig i skjortärmen så man vet aldrig vad som händer. Man ska vara öppen för allt, säger han.
» Födelsedag 80 år
Ulf ”Uffe” Grüssner
Namn: Ernst Ulf ”Uffe” Bertil Grüssner.
Född: Den 8 oktober 1940 i Berlin, Tyskland.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Vd för Röde Orm.
Familj: Frun Lillemor, tre döttrar med familjer i vilka ingår åtta barnbarn.
Intressen: Sång och musik, miljö och natur, paddla kanot.
Firar: Uffe kommer att finnas i Kvarnbo pensionat och vinsmedja mellan klockan 14 och 18 den 10 oktober ifall någon vill komma och ta ett glas vin eller en kopp kaffe. Av coronahänsyn bör man på förhand ringa och meddela när man kommer till Ella påKvarnbo pensionat på tel: 44015 eller ta kontakt via epost: info@kvarnbopensionat.ax senast torsdag.
Nina Eriksson