Efter min insändare i Tidningen Åland den 23 maj angående ledarskribentens synpunkter på vindkratsparken Långnabba i Eckerö, Torp, blev jag nedring av människor som tackade för att jag vågade ta upp detta till diskussion, därför är frågan tydligen betydelsefull. I insändaren efterlyste jag offentlig information om Långnabba projektet, men någon information från vindkraftsföretaget har inte synts till.
Detta är alltså fråga om det största ingreppet i naturmiljö som någonsin har förekommit på Åland och som innebär att Eckeröbyarna Torp och Skeppsvik helt eller delvis kan bli obeboeliga. Allt har hittills skett med obetydlig information till allmänheten och boendes- näringsidkares- och markägares protester har lämnats utan avseende.
Byggnadstillstånd, miljötillstånd och fysisk planering har fastställts utan närmare granskning av journalister och allmänheten. Men alla beslut har ju varit offentligt anslagna och publicerade, hävdar naturligtvis de ansvariga, väl medvetna om att medborgarna normalt inte brukar granska anslagstavlor och kungörelser närmare.
Här har ÅMHM och framförallt vindkraftsbolaget felat, genom att inte informera allmänheten tillräckligt. En enspaltig, mycket finstilt och för äldres ögon oläslig annons, är inte tillräcklig information om ett så betydelsefullt ärende som detta.
ÅMHM borde alltid informera allmänheten bättre, åtminstone när det gäller ärenden som berör många människors framtid. På grund av att vindkraftsbolaget i framtiden av allt att döma kommer att vara beroende av ekonomiskt stöd från landskapet, anser jag att bolaget är skyldigt att informera allmänheten om det framtida behovet av skattemedel för Långnabbaprojektet, och naturligtvis även om projektets miljöpåverkan.
Av skissen härintill framgår att det är fråga om verkliga monstermöllor. Deras totalhöjd, inklusive rotorbladen, uppgår till nära 200 meter över marknivån, tornens höjd över marken är 125 meter, rotorns diameter är 140 meter och bladens svepyta uppgår till 0,6 hektar per mölla.
Det som särskilt bör observeras är att tornens höjd är åtta gånger högre än den omgivande barrskogen, och att det således är fråga om möllor med sådan storlek att de äldre vindkraftsmöllorna i jämförelse framstår som leksaker. Skissen här intill är grundad på den storlek på möllorna som ÅMHM:s miljötillstånd den 04.11-19 medger. Slutligen vill jag nämna att jag nu, så gott jag kan, har bidragit med den information om Långnabbamöllorna som alla de som ringde till mig den 23 maj, efterfrågade.
Jens Harberg
Ålandstidningen