Traditionsenligt hålls en offentlig föreläsning på Ålands sjöfartsmuseum efter kulturstiftelsens årliga höstmöte.
I år var det diplomaten och den före detta ambassadören René Nyberg som stod för föreläsningen.
– Vi söker alltid efter en person med en bred omvärldsanalys. I år bjöd vi in René Nyberg med anledning av det världspolitiska läget, säger Pia Rothberg-Olofsson som är preses på kulturstiftelsen.
Träknut
René Nyberg började arbeta på Finlands Utrikesministerium 1971. I dag är han pensionär, men genom åren har han varit Finlands ambassadör i Moskva, Berlin och Wien, och majoriteten av sitt arbetsverksamma liv har han på något sätt arbetat med Ryssland.
René Nyberg har även arbetat med Ålandsfrågor. Han har skrivit flera publikationer om Åland, och vid ett antal tillfällen konstaterat att Åland är en träknut – lätt att plocka isär men svår att sätta ihop.
– Åland är uppbyggt av tre saker: det svenska språket, självstyrelsen och demilitariseringen. Tar man bort en av de sakerna från knuten blir den väldigt svår att knyta igen, säger han.
Kärnan i Finlands försvar
Föreläsningen på sjöfartsmuseet riktade inte specifikt in sig på Åland, utan handlade om det nordiska försvarssamarbetet.
– Eftersom att jag nyligen översatt min föreläsning ”Det nordiska samarbetet är den hårda kärnan i Finlands försvar” till svenska bestämde jag mig för att ge den när jag fick frågan om att föreläsa på Åland, säger René Nylund.
Föreläsningen har att alla nordiska länder nu är medlemmar i Nato som utgångspunkt.
– Det har ändrat väldigt mycket, särskilt för finsk säkerhetspolitik.
Inför föreläsningen sa René Nyberg att han trots att han inte tänkte prata så mycket om Åland förväntar sig frågor som rör demilitariseringen, eftersom frågan återigen väcker debatt.
– På frågor om demilitariseringen kommer jag svara att ändra status och avtal vore orealistiskt, inte bara med tanke på Ryssland, säger han.