Runt 30 personer kom till Sunds skolas matsal när Sunds hem och skola ordnade föreläsning.
– Vi tycker att det är ett viktigt ämne. Att stress påverkar inlärning och koncentrationen kan man förstå. Men vad kan man göra och vad händer när stressen tar över? säger Lena Sundberg-Karlsson, ordförande i Sunds hem och skola.
Tom-Stefan Wittings fru Jane Witting berättar att de har besökt flera skolor och hållit föredrag om stress och hur det påverkar inlärning.
– Vi har varit i skolarna i Mariehamn, Lemland, Lumparland, Eckerö, Jomala och Finström. Nu är vi här i Sund vilket vi förstås tycker är trevligt, säger Jane Witting.
Tom-Stefan Witting har över 25 års erfarenhet inom barnhabilitering och har en gedigen kunskap om stress och beteendeproblematik hos både barn och vuxna.
Ann-Katrin Silfvernagel, Emma Andersson, Dennis Isaksson, Frida Gardberg, Johanna Nyman och Johan Sandén är några föräldrar som är på plats.
Varför har ni kommit hit för att lyssna på föreläsningen?
– Jag har kommit hit för att lyssna på vad Tom-Stefan Witting har att säga om stress, säger Emma Andersson.
– Jag är lärare så jag ser barnens stress nästan dagligen. Det är bra att få tips och information hur man kan lindra stressen, säger Dennis Isaksson.
Reptilhjärnan tar över
Ann-Katrin Silfvernagel tycker att det är ett viktigt ämne eftersom det finns så mycket stress i dagens samhälle.
Tom-Stefan Witting säger att när vårt system är överbelastat får vi muskelspänningar och kroppen reagerar med stress.
– När vi blir stressade tar vår reptilhjärna över och går in för överlevnad. Den inriktar sig på kamp eller flykt och då är det väldigt svårt att tänka rationellt. Konsekvenstänk, logik, impulskontroll och inlärning slutar att fungera. Tror ni det är lätt för ett barn som är stressat att lära sig saker i skolan?, säger han.
För att få mindre stress i systemet finns några enkla saker man kan tänka på.
– Sömnen är viktig. Barn under tolv år behöver sova minst tio timmar för att hjärnan ska hinna bearbeta allt som man lärt sig under dagen. Det är under djupsömnen som hjärnan rensas.
Motion är också viktigt. Att röra på sig och vara ute.
– Spontanleken har försvunnit vilket är tråkigt. Även maten är viktigare än man tror och att vitaminbalansen är rätt, säger Tom-Stefan Witting.
Det finns flera olika faktorer som kan orsaka stress och spänningar som ljud, synintryck och motvillig beröring.
Tom-Stefan Witting ger också några enkla tips på övningar man kan göra för att få ner stressnivåerna.
– Små enkla saker kan hjälpa mer än vad man kan tro, säger han och tar upp tre personer som får prova på olika övningar.
– Det här är rena magin, säger Simon Mecklin efter att han fått testa på en behandling med vitaminer.
De andra två får testa på att lyssna på svag musik och behandling av ögonmotorik. Även de blir överraskade av att behandlingen fungerar.