I år är det 100 år sedan konstnären och författaren Henrik Tikkanen föddes i Helsingfors. Han är mest känd för sina fantastiska teckningar – med en snabb linje kunde han fånga såväl karaktärer som landskap. Han avled 1984 inte ens sextio år fyllda.
Henrik Tikkanen besökte även Åland. Från ett besök 1974 finns i privat ägo en samling tuschteckningar där han fångat Mariehamn – både den gamla trähusstaden och den moderna stadsbilden.
Henrik Tikkanen hade ingen egentlig konstnärsutbildning. Som ung bidrog han med illustrationer till veckotidningar och barnböcker. Den tecknade serien ”Konrad” publicerades tidigt i Svenska Pressen. Efter studentexamen 1943 fick han lite vägledning i grafiska tekniker av några verksamma grafiker. Mellan 1947 och 1967 var han kåsör och tecknare i Hufvudstadsbladet och från 1967 i Helsingin Sanomat. Från 1977 medverkade han också i Dagens Nyheter.
Vid sidan av karikatyrerna är Henrik Tikkanens stadsvyer från Helsingfors kända och älskade. I enkla flyhänta linjer avbildade han stadens profil. Som tecknare arbetade han huvudsakligen med tusch. I en minnesruna skrev Ingemar Unge att det är just ”aforismen och den kalligrafiskt eleganta teckningen” som är ett uttryck för hans personlighet. Unge ansåg att Tikkanen ”kunde beskriva skönheten hos en tecknad linje, musiken i linjen, de toner som alla tecknare söker frambringa, hur han kunde bli betagen i en vacker linje och hans konstnärliga medvetenhet”. Tikkanen ställde även ut sina verk, förutom i hemlandet deltog han i utställningar i Danmark och Sverige. Tikkanen är representerad vid bland annat Ateneum, Göteborgs konstmuseum och Svenska klubben i Ekenäs.
Henrik Tikkanen var från 1963 gift med författaren Märta f. Cavonius. Hon gav 1978 ut boken Århundradets kärlekssaga. Den skildrar maken Henrik som en komplex men fascinerande karaktär som dels är en framstående författare och konstnär, dels en person med svåra alkoholproblem. I boken skildras deras äktenskap både som passionerat och svårt, präglat av konflikter. Märtas skildring har betecknats som älskvärd och rättvis. Hon skydde inte att beskriva makens styrkor och svagheter.
Tikkanen är också känd som författare. Han skrev flera självbiografiska och utlämnande böcker; Brändövägen 8, Bävervägen 11, Mariegatan 26, Georgsgatan, Henriksgatan. I dessa gjorde han upp med sin finlandssvenska borgerliga bakgrund. Dessa böcker var en av orsakerna till Tikkanen-Kihlman-debatten, en debatt som behandlade den negativa bild de båda författarnas skildringar gav den finlandssvenska överklassen.
Henrik Tikkanen var mycket produktiv och hans teckningar bjuds inte sällan ut på auktioner. Priserna är överkomliga – för dryga hundralappen till ett par hundra euro får man betala för hans verk.