Ali Munsterhjelm, född 1873 i närheten av Tavastehus, började som femtonåring sina konststudier vid Finska konstföreningens ritskola i Helsingfors. Han var inskriven där 1888 och 1890-93. I Paris besökte Munsterhjelm flera akademier på 1890-talet och några år in på det nya seklet; Académie Julian, Académie Colarossi och Académie Delécluse.
Sommaren 1892 anlände Ali Munsterhjelm till Önningebykolonin. Det berättas att han tyckte att byn låg för långt från stränderna och havet, och att han därför ganska snart sökte sig till Eckerö för att måla. Det skulle sedan dröja flera decennier innan han åter sökte sig till Åland. Sommaren 1922 hyrde han in sig på en gård i Tranvik, Sund. Troligen blev journalisten Axel Danielsson där bekant med konstnären. Danielsson var hemma från Tranvik och arbetade länge vid Ålandstidningen. Han kom att följa Munsterhjelm och noterade i tidningen återkommande konstnärens jämna födelsedagar och förehavanden. Tack vare Danielssons, eller ”Den fridsammes” notiser, vet man att Munsterhjelm återkom till Åland 1923 då han slog sig ner i Tosarby, Sund. Följande år målade han på Sottunga. Munsterhjelm torde ha besökt Föglö, åtminstone tyder en oljemålning på Enigheten föreställande den gamla tingsgården det.
På våren 1930 skrev Danielsson i Ålandstidningen under signaturen Mister Emanuel: ”Var är du, Ali Munsterhjelm, hamnarnas och fartygens mästerlige skildrare? Du borde slå upp ditt staffli här på kajen, sträcka på alla dina sex alnar och en tvärhand och fånga hela flottiljen i ett enda tag.”
Ingen platsdata
Kanske skrev Danielsson till Munsterhjelm och lockade honom att komma till Åland igen för i början av juni 1930 steg Munsterhjelm i land i Mariehamn och målade bland annat hamnbilder. Han gjorde även renodlade stadsvyer. I Önningebymuseets samling finns en prunkande stadsbild där man ser Daniel och Amalia Mathilda Öfverströms stadsgård i hörnet Södragatan-Neptunigatan inbäddad i sommarblommor.
Bild
Ali Munsterhjelm daterade nästan aldrig sina målningar. Han angav inte heller varifrån han hämtat motiven till sina verk. Det är därför svårt att vid första anblicken avgöra vilka av hans tavlor som är från Åland. Han var dock trogen verkligheten och med hjälp av lokalkännare är det därför ännu möjligt att fastställa var han hämtat motiven. Hans stil kan närmast betraktas som realistisk, men han förenklade och målade sällan med riktigt små penslar. Färgskalan blev med tiden allt skirare och paletten kan karaktäriseras som pastellig.
Det var inte bara den inhemska naturen och hamnar i hemlandet som lockade Ali Munsterhjelm. Han gjorde flera resor ut i världen. Strax innan första världskriget gav han sig av till Australien med Åbofartyget Marion Lightbody, en fyrmastbark som 1915 blev torpederad av tyskarna i Atlanten. Vintern 1929 reste han i fem månader i Medelhavet med ett handelsfartyg. I mars 1931 berättade Ålandstidningen i en notis att Munsterhjelm avreste till Hull i England för att måla hamnmotiv.
I många Åbohem
Ali Munsterhjelm var även författare och utgav några böcker. Redan 1918 utkom ”Tre palmer eller En målares resa jorden runt under världskriget” och knappt tio år senare publicerades ”Oasen, ett äventyr i öknen”. Denna kreativa sida är rätt bortglömd och ingen av hans böcker tycks finnas på något bibliotek på Åland.
Två gånger var Alarik Munsterhjelm gift. Det första äktenskapet ingick han 1899 med målarinnan Alma Vivi Olivia Dahlberg. Hon deltog vid sekelskiftet 1900 i Önningebykolonin och har efterlämnat verkligt fina landskaps- och genrebilder. Vivi Munsterhjelm är dock helt bortglömd och hennes livsgärning fortfarande outforskad. Paret separerade och 1915 ingick Alarik äktenskap med Elin Pelander.
Ali Munsterhjelm debuterade på en konstutställning 1891 och deltog i de flesta av Finska konstnärers utställningar 1892–1914. Han deltog i Parisutställningen år 1900, där han erhöll ett hedersomnämnande. I Stockholm och Oslo ställde han ut år 1929. Han är bland annat representerad på Ateneum, Åbo konstmuseum och Önningebymuseet. Under sitt konstnärsliv var Munsterhjelm mycket produktiv. Han var länge bosatt i Åbo och hans skildringar av Aura å med domkyrkan i bakgrunden fanns i oerhört många Åbohem. Han var en tid bosatt i Helsingfors och han slutade sina dagar i Tavastehus.
I slutet av 1900-talet betingade Ali Munsterhjelms målningar rätt höga priser, men de senaste decennierna har hans konst gått samma öde till mötes som många andra landskapsmålares – priserna har sjunkit kraftigt. I dag kostar en tavla av honom oftast bara några hundra euro. Ibland rusar dock priset upp till långt över tusen euro. Förr var prissättningen ganska jämn på en konstnärs verk, i dag är det helt och hållet motiv och kvalitet som styr prisbilden.