Dagens bild är hämtad ur Siv Ekströms fotoalbum. Det är en av bilderna ur den första film hon använde i den lilla Kodak Instamatic-kamera som hon fick i födelsedagspresent den 15 maj 1968 av sin morfar, snickaren Holger Stenlund i Ingby. Han hade själv köpt en lite bättre Kodakkamera, så det var lämpligt att låta barnbarnet överta den gamla. Holger Stenlund var intresserad av fotografering och sin första kamera köpte han i Amerika kring 1930. Den använde han ända fram till 1960-talet, då han köpte den mer lätthanterliga Instamatic-kameran som introducerades 1963. Kameran använde en 126-filmkassett som var enkel att ladda och ta bort, vilket gjorde det möjligt för alla att använda kameran utan att behöva hantera filmen. Bildkvaliteten var dock inte densamma i denna enkla kamera, men modellen blev oändligt populär och ökade intresset för fotografering bland vanligt folk.
Men åter till bilden. Siv har dokumenterat en söndagsskoleutfärd 1968 till Jomala församlingshems lägergård Gregersö. Kvinnan som övervakar ringleken torde vara Gun Carlson. När hon får se bilden berättar hon att hon troligen var med sin son på träffen, även om hon inte minns tillfället. Carlson bodde då på Lantmannaskolan där maken verkade som rektor. Själv var hon ofta vikarie för hälsosyster Meri Kalm den här tiden och åkte runt i kommunen och skolorna. Gun Carlson skulle sedan bli en framgångsrik centerpolitiker; lagtingsledamot och minister. I dansringen är det Therese Åsgård längst till vänster. Bakom henne skymtar framlidne Rainer Sjölund fram. Själv står jag strax till höger framför Gun Carlson. Flickan med vit mössa till höger om mig är Inger Andersson, medan Backas Katarina (Eriksson) från Ingby står längst till höger i bild.
På den här tiden var Gregersö ännu en välbevarad kulturmiljö. Nu är det gamla bostadshuset rivet och ersatt av en modern lägergård. En annan nyligen riven kulturhistoriskt värdefull byggnad som rivits i Jomala, är Sviby skola. Man kan således konstatera att det inte bara är i Mariehamn som kulturlandskapet ständigt utarmas. Sten-Erik Fagerlund som engagerade sig i kampen för att bevara den gamla kulturmiljön på Gregersö berättade att den gamla lägergården ursprungligen var ett torp som tidigt blev ett pensionat: ”Det drevs av makarna Agnes och John Nordberg, hitflyttade från Kökar, Hellsö respektive Sottunga, Husö. De levde på fiske och hade ett litet självhushållsjordbruk, men framför allt försörjde de sig på det pensionat de startade”. Jomala församling förvärvade stället när Johns och Agnes tid var ute. John bodde under slutet av sitt liv, som änkling, i ett litet hus i västerhamn, där han kunde se sitt livsverk på andra sidan viken.
Den nya lägergården må vara bekväm och ändamålsenlig, men borta är den genuina kulturmiljön. Körledaren Heli Sepp som i åratal återkommit till Åland med estniska körer vittnade i somras om hur hon saknade den gamla stämningen och hemtrevnaden på Gregersö. Man förundras verkligen över den nit församlingen utövade för att fördärva det kulturhistoriskt värdefulla gårdstunet. Hade det funnits den minsta vilja att bevara kulturmiljön, hade församlingen andra tomter att uppföra den nya luxuösa anläggningen på, men de som var intresserade av kulturarv och kulturmiljö var tyvärr i minoritet i församlingens beslutande organ.