Att hitta på en berättelse handlar om några få viktiga detaljer, säger barn- och ungdomsboksförfattaren Mats Wänblad.
-Det behövs en huvudperson som har ett mål. Och så finns det ett hinder i vägen som måste övervinnas.
LITTERATUR I onsdags firade eleverna i årskurs fyra i Ytternäs skola utgivningen av 14 nya böcker som de skrivit själva. Böckerna är antologier och alla elever har med en berättelse i någon av dem.
Det är tredje året som Ytternäs skola satsar på att låta eleverna skriva för att bli publicerade i bokform. Och även i år har skolan tack vare sina bidragsgivare kunnat engagera etablerade barnboksförfattare i arbetet.
Mats Wänblad och Lena Ollmark har långa meritlisor med både egna och gemensamma bokprojekt. Tillsammans står de bland annat bakom bokserien om Rut och Knut samt de tre spökhistorieböckerna om Krabbsjögrund.
Mats Wänblad besökte Ytternäseleverna redan i september för att tipsa om hur man hittar på berättelser.
-Egentligen handlar det om att tänka ut några få detaljer som är viktiga. En huvudperson som har ett mål. Och så finns det ett hinder i vägen som man måste övervinna, säger han.
Det rådet tog många elever fasta på.
Äventyr på Pommern
Sami Ouiluoqs berättelse "Hockeyresan" handlar om några personer som ska hämta grejer till en viktig hockeymatch.
Händer det något spännande då?
-En faller överbord och huvudpersonen räddar honom, säger Sami.
Hur var det att skriva en bok?
-Det kändes ganska spännande. Nu vet jag hur det känns att ha mitt namn på en bok.
Även Emma Österlunds huvudperson får problem i berättelsen "Den stora resan".
-Den handlar om Jasmine som ska åka med Pommern för första gången, tillsammans med sin morfar. De ska fara till Australien.
Sedan händer allt möjligt. Bland annat blir Jasmine inlåst i en källare.
Var det svårt att skriva den?
-Ja, i början. Det var svårt att inte inleda med "Det var en gång", säger Emma.
"Det försvunna skeppet" heter Matilda Nylunds historia.
-Den handlar om tvillingarna Elin och Lina. De ska åka och titta på Pommern, men när de kommer dit är skeppet borta! De lånar en båt och åker och letar, säger hon.
Tvillingarna får syn på fartyget. Men då blir allt mörkt. När de vaknar upp igen är de i ett fängelse - ombord på Pommern.
Hur gick det att skriva den?
-Det var roligt. Jag hade början och slutet klara för mig, men i mitten var det svårare. Där fick jag fantisera lite, säger Matilda.
Spökhistorier
Att alla berättelser utspelar sig på sjön är ingen slump. Eleverna bestämde att de skulle ha inriktningen spökhistorier med ett maritimt tema.
-De har gjort studiebesök på museifartyget Pommern och på Ålands sjöfartsmuseum, säger Elspeth Randelin som är bibliotekarie i Ytternäs skola.
De 14 böckerna har bundits in på skolan. Eleverna har varit med om hela processen och illustrerat böckerna, scannat in bilderna och redigerat texten.
-De lär sig om både tekniken och processen, säger Elspeth Randelin.
Författare på besök
Lena Ollmark, Mats Wänblad och redaktören Caroline Bruce från förlaget Natur & Kultur var med under utgivningen i onsdags. Under lektionstid pratade de med eleverna om hur det är att skriva böcker, säger Lena Ollmark.
-Mest om arbetet med att skriva spökhistorier.
Hon och Mats Wänbald arbetar för tillfället med sin fjärde Krabbsjögrundbok.
-Vi har testat det materialet på klasserna, säger Lena Ollmark.
Vad fick ni för reaktioner?
-Jag tror att det funkade väldigt bra. Det är en lyx att få träffa sina läsare och kunna stämma av med dem direkt.
Vad undrar de mest?
-Hur det är att jobba två tillsammans. Vi har också pratat om vad som är en bra spökhistoria. Om varför saker och ting är läskiga.
Dikter nästa år
Lena Ollmark tycker själv mycket om skräckgenren.
-Jag har inte många jämnåriga att diskutera det intresset med, så jag tycker att det är roligt att prata med barn som gillar samma saker som jag.
Vuxna kanske inte vill bli rädda i onödan?
-Nej, men i böcker och filmer kan man bli rädd under trygga former. Det blir som en berg- och dalbana för hjärnan. Verkligheten är mycket värre, säger Lena Ollmark.
Nästa år blir dikter temat för elevernas skrivande.
-Eventuellt åker vi till Kobba klintar och har författaren Anna Ribbing med. Vi väntar fortfarande på besked om bidrag. Det kommer i alla fall att handla om dikter och havet och känslor, säger Elspeth Randelin.
Anna Jakobsson