Omröstningen om alla tiders Finlandia-bok har pågått under hösten och 22.000 personer deltog i omröstningen där man kunde välja bland 40 skönlitterära verk.
Finlands största litteraturpris Finlandia delades första gången ut 1983. År 2012 fick Ulla-Lena Lundberg priset för romanen ”Is” som skildrar en prästfamilj på en ö i Ålands skärgård direkt efter andra världskriget. Boken togs emot mycket väl av finländska recensenter, den översattes till finska samma år och sålde i stora upplagor.
– Alla romanerna som man kunde rösta på har sina företräden, det handlar om tycke och smak. Men det är ju lite kris när det gäller den fysiska boken och den här omröstningen var kanske ett sätt att dra uppmärksamhet till bokformatet, säger Ulla-Lena Lundberg.
Populär på finskt håll
”Is” har blivit vida omtyckt även bland finskspråkiga läsare, något som stundvis förvånat Ulla-Lena Lundberg.
– Det är lite häpnadsväckande, men jag vill ju tro och hoppas att det är för att den är välskriven. Folk har sagt att de känner igen sig i boken. Finland är ett agrart land och många i min generation minns små helt fungerande samhällen där kyrkan hade en central plats. Det var en enhetskultur som många kanske nostalgiskt tänker tillbaka på.
Men många finskspråkiga verkar också se skärgårdsskildringen som något exotiskt, till exempel Stormskärs-Maja är också mycket populär på finskt håll. Är det här något du tänkt på?
– Ja, det har jag faktiskt. Det är kanske det här enkla, strävsamma skärgårdslivet ytterst i havet som lockar, kanske jag har kunnat rida lite på Maja-vågen. Det har faktiskt hänt att folk blandat ihop mig och Anni Blomqvist.
Som bäst vilar Ulla-Lena Lundberg upp sig efter ett intensivt år med mycket jobb och många uppträdanden efter att hennes senaste roman ”Lyser och lågar” utkom förra hösten.
– Bokens situation är som jag sade lite desperat och jag har sett mig tvungen att delta i allehanda evenemang. Det är mer och mer som faller på författaren när det gäller att föra fram böckerna. Nu behöver jag ägna mig åt att hinna ikapp mig själv. Jag ska läsa och jag ska också dödstäda, säger Ulla-Lena Lundberg med ett skratt.
Hon säger att boken upplever mer och mer konkurrens från andra medier.
– Vi upplever kanske det sista från Gutenberg-eran just nu.