Projektledare Anders Berndtsson på Nipå berättar att projektet med att bygga grönländska kajaker på Åland började med en tanke på att man kunde försöka få till ett vänskapsprojekt.
– Att förena våra gemensamma immateriella kulturarv av sjöfartshistoria och båtbyggeri. Vi är tacksamma att experten på kajakbygge Maligiaq Padilla hade möjlighet att komma hit och bygga några kajaker, säger han.
Under en vecka har det varit full fart i Nipås lokaler på Storagatan. Flitens lampa har lyst nästan dygnet runt.
– Meningen var att vi skulle vara här i tio dagar men det blev kortare tid på grund av flygförbindelserna, säger Maligiaq Padilla.
Han berättar också att han byggt över 600 kajaker under 30 år.
– Jag började som husbyggare men jag har sedan jag var barn paddlat kajak. När jag började bygga kajaker lärde jag mig det från de äldre. På Grönland finns minst 46 olika typer av kajaker.
Maligiaq Padilla tycker att det är väldigt roligt och givande att bygga kajaker. De byggs utan spik och skruv, i stället används en stark vaxad lina för att binda ihop kajaken. Yttersidan av kajaken är gjord av ballistisk nylon, samma material som används till skottsäkra västar.
– Det är både segt och tåligt. Men vi måste beställa det från USA, säger Erik Rudels, en av de åländska kajakbyggarna.
Materialet till kajakerna kommer från Rundbergs Trä och från Hammarudda såg.
Maligiaq Padilla berättar att det tar ungefär åtta till tio dagar att bygga en kajak.
– Det är roligt att kunna föra vidare en tradition som är flera tusen år gammal, säger han.
Har du varit och byggt kajaker på andra ställen?
– Jag har varit på Färöarna för inte så länge sedan. Det verkar som att de öar jag besöker blir bara mindre och mindre, säger Maligiaq Padilla och skrattar.
Till Åland fick 17-åriga Aksel Maqe komma med för att assistera.
– Han bor på ett ungdomshem där jag jobbar. Han har lärt sig paddla kajak och är intresserad av kajakbygge, säger Maligiaq Padilla.
Dop av kajaker
De fyra kajakerna ska döpas och få sina gudmödrar. Den första kajaken som ägs av Erik Rudels ska heta Lorilei och gudmor är Hanna Hagmark. Den andra kajaken är Caroline Juselius och hennes kajak får namnet Nanoq, vilket betyder isbjörn på grönländska. Gudmor till Nanoq är Aima Berndtsson.
Den tredje kajaken är Madelene Höglunds kajak och den ska heta Naraseq, vilket betyder groda på grönländska.
– Jag har alltid önskat mig en rosa kajak med en groda frampå. Nu har jag en, säger hon.
Den fjärde kajaken ägs av Leif Höglund och den kajaken ska heta Mannarsi och gudmor är Varste Mathæussen. Namnet Mannarsi kommer från hennes pappa och det var han som såg till att kajakbyggandet överlevde på Grönland.
– Det är en stor ära för mig att ha en kajak med detta namn, säger Leif Höglund.
Varför valde du att bygga en kajak till dig själv?
– Det här är en jättechans att lära sig grönländskt hantverk. Det är det coolaste som hänt på 20 år inom mitt hantverkande, säger Leif Höglund.
Kajakerna som byggs är anpassade efter ägarna. De ska därför sitta som en handske på ägaren.
– Detta är ett jaktredskap och den ska kunna hanteras så att man inte ska kunna ta sig ur den till sjöss. Dessutom är den framtestad under 1000-tals år. Det ska bli väldigt intressant att testa på att paddla den här kajaken, säger Leif Höglund.
Carolina Juselius känner sig hedrad över att få vara med i projektet.
– Att få se processen och utmana sig själv med att bygga kajaken och ta del av Maligiaq Padillas kunskap är häftigt, säger hon.
Erik Rudels har paddlat hela livet och kom med för att själv bygga en kajak.
– Det är fantastisk att vara med och få bygga en kajak precis som man vill ha den, säger han.
Döps i bubbel
Med Maligiaq Padillas hjälp har nu alla fyra varsin helt unik kajak.
– Nu ser jag fram emot att åka ut och paddla och se vad den har för egenskaper gentemot andra kajaker som jag har paddlat, säger Leif Höglund.
När det är dags för gudmödrarna att döpa kajakerna görs det med bubbel och några väl valda ord.
Det är bara Leif och Madelene Höglunds kajaker som är klara för sjösättning. De andra två ska de fortsätta bygga tills också de är klara.
Sjösättningen sker i Västerhamn norr om Pommern i ett ganska kallt och regnsjukt väder.
Anders Berndtsson säger att det skulle vara fint om dessa fyra kajaker kunde åka ut och välkomna de stora skeppen som anländer till Mariehamn och Tall Ships Race nästa sommar.
– Så gjordes det förr på Grönland. Man mötte upp dem med kajaker och välkomnade dem i hamn. Det är samtidigt lite roligt att se kajakernas Rolls Royce invid Pommern. Det här unika projektet mellan Nipå och Nipa kan sammanfattas i en mening som kommer från Getafiskaren Johannes Grändahl. Han sa ”Man måst va om sä å kring sä för att få någgä i sä å på sä”, säger Anders Berndtsson.