Utställningen visas vid Nordens institut på Åland och är ett samarbete med Galleri Skarpans. Kuratorn Leila Cromwell-Morgan Lönnroth har valt ut de fyra konstnärerna som alla är verksamma på Åland.
– Jag tänkte ”vilka fyra skulle jag vilja se ihop?”, och då valde jag dessa, säger hon.
Namnet ”4 Temperament” bygger på de fyra elementen eld, jord, luft och vatten som alla syns i de olika konstverken. Olivia Dansdotter Sarling och Johan Karlsson använder sig av eld när de svetsar, jorden och luften finns bland landskapen i målningarna och vattenlivet skildras i såväl skulptur som akvarell.
– Det ska vara fantasieggande och lite mystiskt. Jag hoppas att man får upp ögonen för samtidskonsten, säger Leila Cromwell-Morgan Lönnroth.
Akvarellmålaren Anette Gustafsson har sitt hjärta på Åland och hämtar inspiration från den åländska skärgården. Oftast målar hon olika landskap på Rödhamn då hon driver gästhamnen där på somrarna.
– Jag får inspiration från landskapet och målar det jag tycker är vackert och intressant. På sommaren samlar jag idéer på Rödhamn och målar under hösten och vintern.
Anette Gustafsson jobbar ofta i stora format och länge med en och samma bild, det kan vara flera veckors väntetid mellan skikten. Halvvägs in i en bild kan hon vara på väg in i nästa.
Utöver målningar av landskap ställer hon ut flera porträtt av elefanter.
– Elefanten är ett lekfullt experiment. Jag har jobbat med strukturen i elefantens hud och försökt fånga blicken och själen.
Några bilder skildrar undervattenlandskap där abborrgräset svajar under havsytan. Dessa har hon fantiserat fram.
– Jag har tillbringat säkert tusen timmar under vattnet och har tidigare målat medan jag dyker.
Rådjursskelett
I anslutning till undervattensmålningarna ställer Johan Karlsson ut fiskskulpturer som han svetsat ihop av återvunnet metallskrot. En stor haj får sällskap av en halvt uppäten abborre, en brax, en flundra och ett fiskskelett.
– Jag brukar ha en tydlig bild av formen från början men jag har ingen skiss utan bygger inifrån och ut och ändrar lite vartefter. Ibland får man göra om och då är det tacksamt att det är lätt att såga.
Mycket av materialet till skulpturerna kommer från Holmbergs, där han jobbar, och olika verkstäder. Ibland kommer till och med folk med grejer till honom.
Johan Karlsson ställer inte bara ut vattendjur utan också landlevande sådana. I ett mörkerrum på utställningen står ett halvt rådjursskelett vars huvud är ett riktigt skelett från ett rådjur.
– Jag såg en bild av ett halvt rådjursskelett på ett museum. Sedan hade jag lite delar hemma som fungerade som ryggkotor och kullager fick bli ryggrad. Rådjursskallen hittade jag kanske på en loppis.
Konstsmeden Olivia Dansdotter Sarling använder sig också av mycket återvunnet material när hon skapar. Som material har hon oftast järn men det kan också bli annat.
– Jag har inga regler. Jag svetsar om det behövs och gillar att använda andra material som textil eller läder till exempel.
Hon har ingen färdig tanke när hon börjar utan låter bilden komma fram medan hon jobbar.
– Jag gör inte direkt skisser utan går mycket på intuition.
Konstverket ”Dödergök” är en kombination av två olika verk. Först gjorde hon en båt och sedan någon form av fågel som hon tyckte behövde ett rede.
– Den stod bara i min verkstad och samlade damm så jag tänkte att göken får ta över ett gammalt rede. Den har sparkat ut vingarna och ligger och ruvar äggen själv. Det gör nog inte en vanlig gök men den här gör det. Boet är gjort av tång och taggtråd.
I mörkerrummet visar hon upp ett ansikte med en skymmande läderbit och en fjäril. Tanken var från början att den skulle visa ett avståndstagande men då det inte är aktuellt längre blev det motsatsen.
– Fjärilen tar inget avstånd utan sitter rakt på och läderbiten är precis över huvudet.
Känslostyrt
Sist men inte minst visar konstnären Jonas Wilén upp ett flertal målningar i olja och akvarell. Nästan alla är nya.
– Det är pinfärskt måleri, nästan så att färgen inte hunnit torka.
Gemensamt för målningarna är att de är känslostyrda och visar det som måste komma ut.
– Det är ett tema som man måste bearbeta. Jag känner mig friare än någonsin i måleriet och jag trivs bra med det.
Den största bilden, ”I huvudsak”, har en människoskalle som motiv och skiftar i starka färger. Den följer ett Memento mori-tema (kom ihåg att du är dödlig) som varit med konstnären i olika tappning genom åren.
– Kranier talar till oss på många sätt. Den har en djupare mening och det rör sig mycket i huvudet, som en explosion nästan. Det är en fritt expressiv penselföring, jag ville få till en käftsmäll.
Till vänster om kraniet hänger tre tavlor med något nedmattade färger som han kallar ”In my blue garden” (i min blåa trädgård). I den mittersta sitter ett skelett i en stol under ett träd.
– Jag har jobbat mycket med att hitta formen och få den att övergå i naturen. Jag tänker mig att skelettet sitter i en regissörstol. Det är fritt för tolkning och det går ihop med temat.
Slutligen visar han olika gröna landskap målade i olja.
– Här ville jag skruva upp intensiteten. De är inre landskap, inte verkliga platser.
Vernissagen hålls i kväll och inleds med tal av svenska generalkonsuln Claes Hammar.
4 Temperament
Av: Olivia Dansdotter Sarling, Anette Gustafsson, Johan Karlsson och Jonas Wilén.
Vad: Måleri, konstsmide och skulptur.
Var: Nordens institut på Åland.
Visas: Från den 1 juli till den 18 augusti.
Vernissage: Den 1 juli klockan 17.30-19.30.