Det är minst sagt stressiga tider för Anders Wistbacka just nu. Delfinalerna i Melodifestivalen har dragit i gång och därmed turnén för hela ”Mello”.
– Visst är det mycket att göra men det är också otroligt roligt. Jag blir till slut rastlös och vill verkligen i väg på Melloturnén. Det är ju det bästa att få ta del av scenlivet och till exempel få se artisterna repetera.
I sann lokaltidningsanda är det viktigt att reda ut Anders Wistbackas åländska släktskap.
– Min pappa var ålänning och kom från Seglinge. Åke Söderlund hette han, men jag har tagit min mammas namn Wistbacka. Hon kom från Österbotten. Jag och mina syskon har en stuga på Seglinge som jag besöker flera gånger i året. Där är helt underbart. Det tar i och för sig länge att komma dit och det blir många färjeturer förrän man är framme. Men sen att vara där. Lugnet är fantastiskt och att få vara där som barn var ett äventyr.
Följer du med vad som händer på Åland?
– När jag var liten läste jag Ålandstidningen varje dag. Även nu försöker jag hänga med så mycket jag kan.
Hur kom det sig då att du blev chef för hela Melodifestivalen?
– Ja, det kan man fråga sig, steget från Seglinge till chef för Mello är kanske inte helt självklart. Men jag har jobbat som producent i många år och i 13 år på SVT.
När Melodifestivalens långvariga ledare Anette Brattström slutade på sin post fick Wistbacka frågan om han ville ta över.
– Jag hade gjort ett studiebesök på Friends under finalen och det var helt fantastiskt. Jag kände kärleken i luften och tänkte att det här vill jag jobba med. Så när jag fick frågan var det inte svårt att tacka ja. Men klart det är ett stort ansvar, jag är ytterst ansvarig för hela Melodifestivalen.
Är du nervös för att något ska gå fel under direktsändningarna eller under röstningarna?
– Nej, inte direkt. Jag har en bra personal men det är klart att det ställer väldigt höga krav på produktionen. Det är en riktigt stor tävling och vinnaren får ofta en världshit.
Med jämna mellanrum har det diskuterats om Melodifestivalen borde gå tillbaka till konceptet med bara en final och att man skulle slopa delfinalerna, att det blir för utdraget. Vad tycker du om det?
– Jag håller inte med om det. Vi har väldigt höga tittarsiffror, senast i lördags ökade vi siffrorna igen. Och i min värld är det tittarna som bestämmer. Men vi förändrar Mello hela tiden. I år har vi gjort om semifinalen till en vanlig deltävling. Den förändringen ska sedan utvärderas.
Vad innebär det för Melodifestivalen att profiler som Gunilla Persson ställer upp?
– Det är viktigt att ha en stor bredd på våra artister. Allt från nyetablerade till kändisar, unga och gamla, män och kvinnor och musik från alla genrer. I grunden måste det alltid ändå finnas en bra låt och det har Gunilla. Hon är en stor personlighet som väcker stor nyfikenhet helt enkelt. Och hon kan sjunga.