I en ställning står kalksstenskivor av varierande storlek. Hon köper dem begagnade eftersom litografisk tryckning är en tryckmetod som ersatts av modernare teknik.
- Men det är en väldigt speciell känsla att veta att man arbetar på en sten som är mer än 150 miljoner år gammal, säger hon.
Kalksten anses ge en speciell lyster åt motiven och de kan återanvändas.
Naturnära
Motivet som växer fram på stenen medan vi ser på är en vacker guckusko.
- Jag deltog Nåtö biologiska stations jubileum i helgen och tankarna är fortfarande kvar där. Jag beundrar det arbete som Eeva och Carl-Adam Haegström har gjort. Min litografi kan ses som en liten hyllning till Nåtö, säger hon.
Tidigare har hon gjort en serie med åländsk motiv, "Fridlyst" som avbildar fridlysta orkidéer på Åland. Litografin med guckusko kommer att visas på den grafiska utställningen hon deltar i på Galleri Skarpans i juni.
Hon har också lärt sig att tillverka papper för hand och tar vara på lokala fibrer till det. Och så tillverkar hon sina egna färgpigment som hon utvinner ur växter, svampar och mineraler.
I tanken är hon redan inne på en utställning om vass som ska hållas i Ålands konstmuseum 2015.
Platsen viktig
Katja Syrjä är född i Nystad och utbildad vid Bildkonstakademin i Helsingfors men sedan länge bosatt på Åland.
Hon har gjort offentliga utsmyckningar, 2008 på Åbo universitessjukhus och 2012 till hälsocentret Kvarnbäcken i Helsingfors. I båda projekten har hon utgått ifrån den naturmiljö som finns runt byggnaderna och låtit motiven spegla naturen omkring.
- Jag skulle väldigt gärna vilja göra ett utsmyckning här hemma på Åland också. Eftersom jag tycker om att utgå från en speciell plats och anknyta till platsens kultur, historia ochnatur i konstverket. Och här på Åland finns det så mycket att hämta!
Fysiskt tungt
Att arbeta med litografi är ett fysiskt tungt arbete. En del av stenplattorna är så tunga att hon inte kan rubba dem på egen hand. Och maken har konstruerat olika ställningar där hon kan lägga stenarna när de vattenbehandlas.
- Det är många olika moment och ibland måste jag stanna upp och fundera efter vad nästa steg är. I synnerhet om jag haft en paus. Men det går nog bra, kroppen minns vad den ska göra, säger hon.
Vissa moment kräver försiktighet, som när hon använder syra, men annars är litografi med färger från naturen ett miljövänligt sätt att arbeta.
- Jag tänker mycket på naturen och vad man kan läsa ut av den. Som att vass håller på att ta över vid stränderna, det är ett miljöproblem. Det vill jag att människor ska inse, säger hon.
Och återgår till att behandla det urtida kalkstensblocket, för tillfället exponeringsyta för en unik guckusko.
Ålandstidningen