Upprinnelsen till filmen var ett besök hos konstvetaren Claes Moser och hans J.A.G. Acke-museum i Villa Akleja i Vaxholm för två år sedan.
– Han berättade så levande om Acke och Önningebykolonin att jag kände att den här historien vill jag göra en film om, säger Helen Elmquist.
Innan hon gick i pension hade Helen Elmquist en lång karriär som producent på SVT, främst på kulturredaktionen. Genom åren har hon gjort tv om konst, musik och gastronomi, bland annat.
Hon sökte pengar för projektet och beviljades tillräckligt av Kulturfonden för Sverige och Finland för att ha råd med tre dagars inspelning på Åland.
– Eftersom Önningebykolonin ägnade sig åt friluftsmåleri måste vi filma på sommaren. Tanken var att förena våra naturbilder med deras konstverk.
Tillsammans med sin fotograf Daniel Hols besökte hon Åland för första gången i juni i fjol.
– Vi blev överförtjusta. Visserligen fanns det inga kossor som vi hoppats kunna filma, men massor av björkar.
Önningebymuseet
Hon kontaktade Kjell Ekström som är verksamhetsledare för Önningebymuseet. Han bistod med sin kunskap och material från museet och sitt eget arkiv. I filmen intervjuas han och Clas Moser som experter.
Under tre intensiva dagar filmade de allt de kunde. Släkten Westerholm lät dem komma in i villa Tomtebo och filma den fris som Acke målat där.
Sedan återvände Helen Elmquist hem och började klippa ihop filmen hemma på sitt kontor.
– Ett välkommet stöd från Olof F Janssons stiftelse gjorde att jag kunde slutföra det hela.
Hon nämner även hur Ålands konstmuseum hjälpt till med gamla bilder ur sitt arkiv.
Just som filmen var klar kom beskedet att Claes Moser säljer hela sin samling av J.A.G. Ackes tavlor.
Bild
– Det hade ju varit fint att ha med i filmen för att knyta ihop historien. Nu är den konstsamlingen skingrad. Men vi hann i varje fall filma med Moser innan det hände.
Kvinnlig frihet
Det som fascinerar henne med Önningebykolonin var att så många kvinnliga konstnärer var med.
– Det är otroligt att man på 1880-talet kunde leva under en sådan frihet som där. Det skulle ha varit roligt att veta mer om vad de lokala bönderna tyckte och tänkte. Men om det har jag inte kunnat hitta några uppgifter.
Hon håller Elin Danielson, Hanna Rönnberg och framför allt Acke som de främsta av det 40-tal målare som passerade kolonin under de verksamma åren 1886-1914.
Nu är den drygt 25 minuter långa filmen klar. Den hade smygpremiär på Önningebymuseet i torsdags för speciellt inbjuda gäster, som på olika sätt stöttat projektet.
– Från och med i vår när Önningebymuseet öppnar igen för säsongen kommer filmen att visas permanent där. Sedan hoppas jag kunna sälja in den till SVT och Yle.