Efter pensioneringen från jobbet som landskapets kulturchef har Jan-Ole Lönnblad på beställning av landskapsregeringen sammanställt en rapport om den åländska filmsatsningens ekonomiska effekter. I den har han jämfört det beviljade stödet med hur mycket pengar filmbolaget spenderat på Åland, det så kallade spendet.
– Som sammanställningen visar har filmstödet lönat sig i synnerhet vad gäller de senare storfilmerna. Men den stora frågan som fortfarande är obesvarad är vad en ökad filmturism kan ge i intäkter. Där saknas det metoder för uppföljning, säger Jan-Ole Lönnblad som hoppas att landskapsregeringen, Åsub och reseföretagen sätter ihop en beräkningsmodell.
– Jag vet att ”Stormskärs Maja” kommer att väcka stort intresse i resten av Finland och troligen locka många resenärer till Åland.
Näringslivsstöd
En annan huvudpoäng han gör i rapporten är att ansvaret för filmstödet bör läggas över på näringsavdelningen i stället för på kultur- och utbildningsavdelningen.
– Filmstöd är inget kulturstöd, utan ett näringslivsstöd. Det blir tydligare om näringsavdelningen tar över produktionsstöden och Åland Film Commission.
Han anser att kulturdelegationen bör kopplas bort från filmstödet men behålla ansvaret för stöd till lokala kortfilmsprojekt. Den nuvarande filmnämnden kan fungera som ett samarbetsforum för näringsavdelningen, och eventuellt utbildnings- och kulturavdelningen, Visit Åland och enskilda företag.
Långsiktighet är viktigt. I stället för årliga budgeteringar bör landskapet satsa på en flerårig budgetram för filminspelningar.
– De senaste filmproduktionerna har inte kunnat få beslut innan lagtinget har godkänt ett anslag i en tilläggsbudget. Det blir bara fumligt och riskerar leda till att producenten vänder sig någon annanstans med sin produktion.
Jan-Ole Lönnblad föreslår att filmsatsningen ges ett eget anslag på 300.000 euro för en treårsperiod.
Tydligare redovisning
Han konstaterar att dagens administrativa redovisningssystem gör det onödigt svårt att skaffa sig en bild av de olika filmstödens ekonomiska utfall eftersom floran av olika sorters redovisningar är vildvuxen.
– Jag vill ge en liten vink år förvaltningen här, säger han och föreslår att landskapet skapar en obligatorisk redovisningsmall. Det bör vara lätt för en utomstående att kontrollera den åländska spenden för en enskild produktion. Kvitton för detaljkoll bör finnas kvar parallellt med användningen av mallen.
Frågan om hur mycket pengar filmproduktionerna egentligen spenderar på Åland har varit omdiskuterad. Hittills har kvitton och underlag hemligstämplats.
– Man har följt praxis från andra filmkommissionärer. Men sekretessen är anmäld till förvaltningsdomstolen och högsta förvaltningsdomstolen har nu efter två års väntan lovat komma med ett avgörande beslut före nyår. Det ska bli mycket intressant.
Elva filmproduktioner
Mellan 2010 och 2022 har elva filmproduktioner beviljats åländskt filmstöd på sammanlagt 1.285.000 euro. Av dessa pengar har 155.000 euro inte utbetalats, på grund av ofärdiga produktioner. I totalbeloppet ingår 20.000 euro som ett särskilt marknadsföringsstöd till filmen ”Lärjungen” eftersom den utsågs till Finlands Oscarsbidrag i kategorin bästa utländska film 2014. I totalbeloppet ingår även 30.000 euro i stöd för manusutveckling för tv-serien ”Hjerson”.
Sedan 2017 har har filmkommissionärens verksamhet tilldelats medel på 60.000-65.000 euro årligen, vilket inkluderar lön och tjänsteresor samt övriga kostnader.
Enligt de senaste stödkriterierna ska en produktion ha en färdig finansiering från annat håll om minst 65 procent av totalbudgeten innan landskapet kan bifallas en ansökan. Därpå kan en så kallad toppfinansiering om 5-10 procent av totalkostnaderna beviljas av landskapsregeringen, dock max 100.000 euro. Produktionens budgeterade kostnader på Åland, den så kallade spenden, ligger till grund för stödet.
Jan-Ole Lönnblad tycker själv att filmpolitiken och satsningen på filmkommissionär visat sig bära frukt.
– Vad gäller de första fyra filmerna som fick stöd hörde producenterna själva av sig till oss för att föreslå ett samarbete. Men så fungerar det inte längre. Man behöver en filmkommissionär som arbetar med att göra en synlig och attraktiv.
Ekonomiskt utfall för de
senaste storproduktionerna
Bild
”Djävulens jungfru” (2013)
Produktionsbolag: Periferia productions, Helsingfors.
Beviljat produktionsstöd: 150.000 euro (det är dock oklart om hela stödet utbetalats).
Redovisad spend: 167.000 euro.
Kommentar: Saara Cantell var regissör för den här filmen som drabbades av förseningar och krångel med inspelningsplatser. Bland annat hade produktionen tänkt sig filma inne i Kastelholms slott och hade också tillstånd för det. Men det visade sig att slottet inte fungerade som tänkt och en del slottsscener behövde spelas in i Lettland. Filmen fick en del kritik av åländsk publik för dialogen som till stor del var på finska och även för de främmande slottsinteriörerna, men ”Djävulens jungfru” vann pris för bästa utländska film vid Toronto Female Eye Film Festival 2017.
Bild
”Flickan, Mamman och demonerna” (2015)
Produktionsbolag: Fundament Film, Stockholm.
Beviljat produktionsstöd: 50.000 euro.
Redovisad spend på Åland: ca 60.000 euro.
Kommentar: Produktionen hade en totalbudget på cirka 1,8 miljoner euro. Den åländsk skådespelaren Jon Henriksson hade en roll i filmen, medan ett tiotal ålänningar fanns med i produktionsteamet bakom kameran. Regissör var Suzanne Osten.
Bild
”Tjockare än vatten”, tv-serie säsong 3 (2017)
Produktionsbolag: Nice drama, Stockholm.
Beviljat produktionsstöd: 60.000 euro.
Beviljad produktionsrabatt: 24.000 euro.
Spend: ca 100.000 euro (uppskattning).
Kommentar: Tre säsonger har producerats av tv-serien ”Tjockare än vatten”. Inför andra säsongen ansökte producenten om produktionsstöd från landskapsregeringen och beviljades ett litet stöd. Av allt att döma fick man bättre villkor från norra Sverige och återtog sin ansökan. Inför den tredje säsongen återkom producenten och beviljades ovan nämnda stöd. Tv-serien spelades då in i flera åländska miljöer vilket inte hade varit fallet för de två första säsongerna.
Bild
”Agatha Christies Hjerson”, tv-serie (2019)
Produktionsbolag: B-Reel Films, Stockholm.
Beviljat produktionsstöd: 70.000 euro.
Beviljat evenemangsstöd: 180.000 euro.
Redovisad spend på Åland: 250.000 euro.
Kommentar: Tv-serien Hjerson är sett till budgeten den största produktionen som delvis är inspelad på Åland. Totalbudgeten var nästan åtta miljoner euro. Det åländska stödet beviljades på villkor att minst 250 000 euro spenderades på Åland under inspelningen. Det är möjligt att det totala beloppet närmar sig 300.000 euro eftersom det kan vara så att vissa filmbolag endast lämnar in redovisningar som täcker kostnader upp till det belopp som gäller för att få ut det maximala stödet.
Stödet till Hjerson är ovanligt genom att det är enda gången som landskapet ingått ett kommersiellt avtal med en filmproducent. Tv-serien har sålts till flera länder i Europa och även till andra världsdelar. Kritikernas vitsord har varierat kraftigt. En andra säsong av serien har diskuterats, men produktionsbolaget har inte fattat något beslut.
Bild
”Stormskärs Maja” (2022)
Produktionsbolag: Solar Films, Helsingfors.
Beviljat produktionsstöd: 300.000 euro.
Redovisad spend på Åland: ca 610.000 euro.
Utbetalt: 250.000 euro (delutbetalning)
Kommentar: ”Stormskärs Maja” har premiär i början av 2024. Just nu pågår planering av marknadsföringskampanjer och paketresor med anledning av filmen som väntas locka många resenärer till Åland, särskilt från riket. Produktionen har ännu inte lämnat in en slutredovisning, och 50.000 euro återstår att utbetala av det beviljade beloppet. Hela produktionen har en totalbudget om 4,2 miljoner euro.
Uppgifter och kommentarer från Jan-Ole Lönnblads rapport ”Demoner, detektiver och Paf-medel – Rapport om Ålands landskapsregerings filmsatsning Åland Film Commission 2010- 2022”