Årets vårsalong är en ljus och härligt energirik utställning. Det märks att det är en ny chef på den anrika konsthallen Liljevalchs. Sibbobördiga Joanna Sandell Wright tillträdde som konsthallschef i mars 2023 efter att tidigare ha arbetat i många år på konsthallarna i Botkyrka och Södertälje, och med internationella samarbeten.
– Sverige är ganska kulturkonservativt, man sneglar på vad andra tycker är inne och rätt. Jag vill ingjuta mod hos våra unga konstnärer att inte anpassa sig efter andras förväntningar, säger Joanna Sandell Wright som curerat utställningen tillsammans med redaktören och curatorn Ashik Zaman.
Utställarnas genomsnittliga medelålder visade sig i år också bli tio år yngre jämfört med de senaste vårsalongerna.
Blindtest
Genom åren har många ålänningar skickat in verk till Vårsalongen och flera har även fått ställa ut. I år skickade 4.974 personer in drygt 20.000 verk. Ingen ålänning blev dock utvald.
Urvalsprocessen sker i form av blindtest där juryn inte får veta upphovspersonerna. Verk utan originalitet eller tydliga kopior av andra konstnärers stil ryker först.
– Detsamma gäller verk där konstnären avbildat sig själv på ett sådant sätt att vi kunde identifiera henne eller honom.
Alla verk som någon i juryn säger ja till går vidare till ett andra urval. Där grupperades de efter teknik, genre och motiv.
– Vi kan ju inte ha tio olika målningar på svampar till exempel. Och slutligen gör vi en hårdgallring för att kunna bygga en utställning. Till konsthallens tolv salar krävs runt 300 verk för att skapa en vårsalong, säger Joanna Sandell Wright.
Mest kvinnor
Årets utställning består av 298 verk av 163 konstnärer. 69 procent av utställarna är kvinnor, vilket motsvarar att sju av tio av alla som lämnade in verk var kvinnor. Omkring en fjärdedel har utomsvensk bakgrund vilket också ungefär motsvarar Sveriges befolkning.
– Bland de trender man kan se märks omsorg om resurser. Det finns många verk i återbrukat material. Blandtekniker är populära. Det finns textilverk som ser målade ut.
Det finns förvånansvärt få AI-skapande verk.
– Tröskeln är naturligtvis extra hög för AI-konst, det gäller att komma med något riktigt originellt.
Ett sådant exempel är ett litet otäckt blad med AI-genererad kod skriven i konstnärens eget blod.
Måleriet dominerar
Måleriet dominerar med 94 verk, följt av 55 skulpturer och 43 fotografiska verk. Mängden figurativt måleri är påfallande.
– Det är väldigt många icke normativa kroppar i vila. Man kan fråga sig vad de väntar på. Är vi på väg mot en urladdning i samhället? frågar sig Joanna Sandell Wright.
Men här finns även ett brett urval av tekniker och material som video, keramik, textil, installation, teckning och fotografi.
Årets jury handplockades av Joanna Sandell Wright. Valet av OS-ryttaren Peder Fredricson väckte lite förvåning.
– Han har ett stort konstintresse och tecknar själv. Men visst valde jag honom också för att nå nya grupper.
Redaktören och curatorn Ashik Zaman väckte visst debatt före.
– Han har genom åren varit mycket kritisk mot vårsalongen vars urval av utställare han menat saknat representativitet. Men han tackade ja när jag påpekade att Liljevalchs konsthall en gång kom till som en reaktion mot den förhärskande konstnormen för 100 år sedan.
Den tredje jurymedlemmen Tawanda Appiah har tidigare bland annat arbetat som curator vid National Gallery i Harare i Zimbabwe.
– Han har en otrolig känsla för konst.
Var ni överens i juryn?
– Oh nej! Vi tyckte olika om flera saker, som exempelvis vem som får berätta vilka historier. Men det är bara sunt att inte alltid vara överens, bara man ändå kan samverka.
Vårsalongen öppnar i dag och visas sedan till den 21 april.