När man svänger in på Daglösavägen i Saltvik möts man snabbt av en vacker allé med ekar. Precis intill ligger gården Mittiby med sina röda stugor, välklippta gräsmatta och välplanerade träd. På vimpeln som svänger på förrådsboden står det 1635.
– Gården har varit i samma släkt åtminstone sedan dess, säger Olav Johansson.
Storstugan på gården är från 1830 och ladugården är ett drygt halvsekel yngre. På gården finns också en bagarstuga från samma tidsperiod.
– Det låg även en dubbelbod på gården som min farfar donerade till Jan Karlsgården. Det sägs att den är väldigt gammal, men äldre 1635 tror jag inte att den är.
Tredelad trädgård
Vi sätter oss i skuggan under de gamla äppelträden på gården och Olav Johansson börjar berätta om hur den anrika trädgården kom till.
– Det var min farfar som bad Fritiof Mörn att rita en trädgård på gården. Före det var det bara en gårdsplan där man körde vagnar och kärror, säger Olav Johansson.
Fritiof Mörn var Ålands första trädgårdsinstruktör som var anställd av landskapet.
– Han har ritat många trädgårdar runt om på Åland. Bland annat ritade han gården till lantmannaskolan.
Trädgården är uppdelad i tre delar. Närmast huset ligger prydnadsdelen. Framför dörren ligger en rabatt med en liten fontän i mitten.
– Min mor höll fast vid att där skulle finnas rosor och lejongap, så det håller jag också fast vid.
I prydnadsdelen finns också två hagtornsträd invid en prydligt klippt häck. Ett av träden har en betydligt större omkrets än det andra.
– Det planterades två träd när gården anlades, men ett av dem överlevde inte. Det planterades ett nytt någon gång efter kriget. Jag minns när jag var liten att det var ett väldigt litet träd.
Olav Johansson har också minnen av häcken som går rakt över gården.
– Som barn tyckte vi inte om den, vi ville ut till gräsmattan och den var i vägen. Det fanns ett ställe där den var lite tunnare som vi tog oss igenom.
Bakom häcken ligger fruktdelen, med sina stora äppelträd och sin välklippta gräsmatta. Vid sidan av storstugan ligger köksträdgården som skyms av en syrenhäck.
Förvaltare
Innan han pensionerades var Olav Johansson präst i Helsingfors.
– Jag är född här i huset, men har aldrig varit anställd på Åland. När jag blev pensionär tyckte jag att det var trevligare att vara pensionär här än i Helsingfors.
Mittiby var inte det hus som han tänkte spendera sin pension i.
– Min mamma levde ännu när jag flyttade hit. Jag hade ett annat hus i östra Saltvik. Sen när hon gick bort delade vi upp gården mellan syskonen och jag fick ta över huset och trädgården.
Han har nu varit på gården sedan 2013.
– Jag ser mig som en förvaltare. Det unika med trädgården är att allt finns kvar. Jag hoppas att det finns någon yngre i släkten som sedan vill ta över.
Han trivs bra i sin roll som förvaltare.
– Jag har alltid tyckt om trädgårdsarbete.