En 50 minuter lång resa genom den åländska självstyrelsens historia bjuds publiken på med filmen ”Klockresan – en självstyrelsehistoria för barn”. Inramningen är en berättelse om tre barn som med hjälp av en klocka lyckas resa i tiden. Svårigheten är att hitta tillbaka till den rätta tiden, och medan de försöker dimper de rakt ner i olika dramatiska händelser i Ålands historia.
Filmen baserar sig på pjäsen ”Barnasinne”, som var ett Åland 100-projekt av Kulturföreningen Katrina och som spelades i stadshuset och i åländska skolor förra hösten. Det var Johannes Leo Sjöblom, som arbetade med ljudet och musiken till ”Barnasinne”, som föreslog en film, säger Barbro Sundback.
– Styrelsen för Kulturföreningen Katrinas beslutade att det skulle vi göra.
Bild
Eftersom pjäsens manusförfattare och regissör Eva Sjöblom också arbetar med film fick man ihop det ganska snabbt och bra, säger Barbro Sundback.
Premiär på lördag
Filmen har premiär i Bio Savoy på lördag klockan 14. Den visas sedan två gånger till under helgen: lördag klockan 18 och söndag klockan 14.
Att vara klar med filmen är både skönt och en källa till separationsångest, säger regissören Eva Sjöblom.
– Jag och barnen har jobbat med varandra i ett och ett halvt år. Vi har haft så mycket tid tillsammans. Därför känner jag lite sorg nu också.
– Sedan är det lite nervöst inför premiären och hur den tas emot. Men jag är naturligtvis jätteglad, säger hon.
Johannes Leo Sjöblom har klippt filmen samt stått för foto och musik.
– Det känns som att jag jobbade konstant med klippningen hela sommaren. Det var mer än jag tänkte mig, säger han.
”Väldigt finurligt gjort”
Enligt Barbro Sundback blir helgens filmvisningar ”grande finale” på hela projektet.
Bild
– Vi hoppas att både barn och vuxna ska tycka att det är en bra, spännande och underhållande film, säger hon.
– Många såg teaterstycket som gjordes först och jag tror att många barn vill se detta igen. De var fascinerade av berättelsen om barnen som tappade bort sig i historien.
Vad tycker du om filmen?
– Man tittar hela tiden på den med nyfikenhet. Sedan får man självstyrelsens historia på köpet. Det är väldigt finurligt gjort.
Vad händer med filmen efter visningarna i helgen?
– Vi skulle väldigt gärna vilja att den blir ett läromedel. Den passar alla åldersgrupper. Den kan också passa i nordiska sammanhang.
Fri entré
För alla upp till 18 år är det fri entré till helgens visningar av ”Klockresan” i Bio Savoy. För dem som är äldre än så är priset fem euro.
Bild
I filmen medverkar Maja Hammar, Noella Rosengren, Andréa Strandell, Melba Söderström, Marta Törnroos, Malva Wredle, Iris Bergman, Elsi Törnroos och Idun Österlund.
Teamet för filmatiseringen har förutom Eva Sjöblom och Johannes Leo Sjöblom även bestått av Sven Sjöblom (ljud och ljus), Carina Karlsson (research och faktagranskning), platschefen Christina Sandqvist samt frivilligkrafterna Anki Kjeldsen och Tuula-Riitta Nyström.
Bild
"Ett bra jobb som de gjort"
”Klockresan - en självstyrelsehistoria” är som namnet antyder en filmhistoria om Ålands väg till självstyre på 1900-talet. Filmen handlar om tre barn som har landat fel i tiden på grund av en magisk klocka och som försöker att ta sig tillbaka till sin egen tidsålder.
Filmen formulerar fakta så att det är enkelt att förstå allt och jobbar också in riktiga bilder från den tiden, något som ger filmen mer djup.
Skådespelarna är förstås inga proffs men med tanke på deras ålder är det ett bra jobb som de har gjort. Även effekterna är bra. Filmen må vara gjord för barn men jag ser inte varför äldre människor inte också skulle gilla den. Filmen är 50 minuter lång och är enligt mig värd att se.
Edwin Keskitalo (prao)