Bent Blomqvist satt i en grund pool på Island när han började sitt arbete som Ålands nye filmkommissionär. Det var den 28 augusti. Han var där som åländsk representant på Nordiska filmkommissionens möte.
– Det är ett viktigt sammanhang att vara med i för att öka vår synlighet. Via den nordiska filmkommissionen har Åland en egen plats på mässor och i andra internationella sammanhang, säger Bent Blomqvist.
Island och Norge har etablerat sig som populära inspelningsplatser för stora Hollywoodproduktioner som James Bond och Mission Impossible.
– Island och Norge har ju pengarna och sina vackra landskap att erbjuda.
Dessutom har Island regissören, producenten, manusförfattaren och skådespelaren Baltasar Kormákur som för egna pengar byggt en helt egen filmstudio, komplett med studiostad och digitala filmlabb.
– Den har allt. Den kommande fjärde säsongen av krimserien ”True Detective” med Judie Foster i huvudrollen, utspelar sig i Alaska, men är helt inspelad här på Island, berättar Bent Blomqvist.
Och det var ingen tillfällighet att ett av nyckelavsnitten i tv-serien ”Succession” utspelade sig i Norge.
Filmvänligast i världen
Den typen av extravaganta resurser kan inte Åland konkurrera med.
– Men vi har vår skärgård och ”the film friendliness”, alltså enkelheten i att jobba här. Finland är känt som det tryggaste och vänligaste inspelningslandet i världen, och i Finland är Åland bäst, säger Bent Blomqvist.
Även om närregionerna Åboland och Stockholm också har fina skärgårdar och därmed egentligen konkurrerar med Åland, tror den åländske filmkommissionären att ett övergripande skärgårdssamarbete över hela regionen kan vara fruktbart för alla inblandade.
– Filmbranschen är som en stor familj. Den nordiska filmproduktionen både konkurrerar och hjälper varandra. Alla pratar med varandra. Jag ser en stor potential i ett skärgårdssamarbete.
Ett ämne som diskuterades på det isländska filmmötet var den amerikanska manusförfattarstrejken, och vilka konsekvenserna blir internationellt.
Bild
Sedan i våras har manusförfattarna i Hollywood strejkat för högre löner och ett bättre skydd mot AI. Flera produktioner har fått pausa i väntan på en lösning.
– Man har sett hur många av de yrkesgrupper som arbetar runt omkring filmproduktionerna nu lämnar branschen och söker sig till andra områden. Sedan undrar alla hur det ska gå när strejken är över och alla produktioner återstartar på samma gång.
Hållbarhet i centrum
Hållbarhet är ett annat nyckelbegrepp inom filmindustrin.
– Alla pratar om hur livsviktigt det är att arbeta på ett hållbart sätt. Det har blivit en förutsättning för att få finansiering. Det kan Åland med sin småskalighet och sina korta avstånd använda som en konkurrensfördel, säger Bent Blomqvist, som tillägger:
– Och jag tror faktiskt att de planerade vindkraftparkerna kan fungera som en lockande bakgrund för vissa filminspelningar.
Ålands Film Commission, som den heter av internationella skäl, grundades 2014 med syftet att locka hit utländska filminspelningar. Sedan dess har fem större produktioner beviljats produktionsstöd på närmare en miljon euro, nu senast nyfilmatiseringen av ”Stormskärs Maja”. Åland deltar årligen på de tre största europeiska filmmässorna för producenter, European Film Market i Berlin, Marché du Film i Cannes och Focus i London. Den åländska filmbranschen är på gång.
Bent Blomqvist vill dock vänta med en egen programförklaring och att formulera några konkreta planer tills han har hunnit sätta sig in i allt som hans företrädare som filmkommissionär Titte Törnroth redan satt i gång.
– Jag har massor av mail att läsa och kommer att ha ett långt överlämningsmöte med Titte som så vänligt har lovat att finnas med som ett stöd i början.
Finlandssvenskt filmcentrum
Han behåller en fot i Finlandssvenskt filmcentrum som har han arbetat för i drygt 20 år.
– Måndagar kommer jag att ägna åt Filmcentrum och tisdag till fredag jobbar jag 100 procent som filmkommissionär.
På Finlandssvenskt filmcentrum jobbade han huvudsakligen med att förse skärgårdsbiograferna med filmer, som exempelvis Brändö bio.
– Tyvärr gick många av de små skärgårdsbiograferna under när digitaliseringen kom. De hade inte råd med investeringarna.
Som verksamhetsledare för filmfonden Walhalla har han arbetat med att stöda distributionen av nordisk film. Han har även distribuerat nordisk film till Göteborgs filmfestival.
– Genom åren har jag byggt upp ett stort kontaktnät som jag tror kommer att vara mycket värdefullt som filmkommissionär. Det gäller att ha tentaklerna ute så man har koll på intressanta projekt redan på manusstadiet, och jag känner folk som kan tipsa mig.
Han är intresserad av filmarkeologi, förklarar han.
– Jag skulle önska att det fanns ett åländskt filmarkiv. Jag såg nyss den norska tv-serien ”Krigsseglaren” på Netflix. Åland har ju massor av liknande spännande sjömanshistorier att berätta.
Egen filmroll
Bent Blomqvist, vars mor var teaterproducent, har dessutom praktisk erfarenhet som skådespelare på såväl Svenska teaterns scen som på långfilm. I filmen ”Avskedet” (1982) baserad på teaterlegendaren Vivica Bandlers liv, som producerades av Ingmar Bergmans företag Cinematograph, spelade han författaren Göran Shildt som ung.
– Min största filmmerit i livet är att jag faktiskt fick beröm av Ingmar Bergman själv, när han åt middag hemma oss. Han sa att den där unge killen, han var bäst i filmen, berättar Bent Blomqvist med ett stort leende.
Personligt
Namn: Bent Blomqvist.
Aktuell: Ålands nye filmkommissionär.
Ålder: 55 år.
Bor: I Mariehamn, i Främmanberg.
Familj: Fru, två barn och tre katter.
Favoritfilm: ”Här har du ditt liv”, av Jan Troell.
Fritidsintresse: Släktforskning och att spela fotboll med IFK Mariehamn Oldboys.