Landskapet har beställt utredningen ”De samhällsekonomiska effekterna av beviljade filmstöd” och till utredare har man utsett Jan-Ole Lönnblad.
– I praktiken innebär det att landskapet satsat på film i ungefär tio år och jag gör en tillbakablick på vilka styrdokument och beslut som tagits fram för finansieringen, säger han.
Jan-Ole Lönnblad gick i pension från tjänsten som landskapets kulturchef i våras.
– Redan då kom vi överens om att jag ska göra den här rapporten. Som tjänsteman har jag varit med sedan ”boomen” började 2009–2010 fram till beslutet om stödet till inspelningarna av Stormskärs Maja.
Utöver en sammanställning av styrdokumenten ska han med hjälp av kvitton och redovisningar också reda ut hur mycket pengar som stannat kvar på Åland under bolagens inspelningar. Här ryms till exempel inköp av tjänster och catering.
Rapporten ska vara färdig i mitten på november.
Har du kommit fram till några slutsatser så här långt?
– Jag har lagt upp det så att jag blir klar med textdelen om styrdokumenten och så vidare den här veckan, nästa vecka börjar jag titta på siffror och redovisningar. Jag har inte hunnit titta desto mera, men det ser ut som att filmbolagen lämnar mera pengar efter sig än vad de fått lokalt stöd.
Ökat inresande?
Utredningen är sprungen ur ett initiativ från lagtinget som behandlade frågan i en första tilläggsbudget 2022 i samband med beslut om stödfinansiering av Stormskärs Maja.
– Då pratade man också om hur filmerna bidragit till turismen. Landskapet har inga kriterier för att mäta det och det är inget jag kan utreda nu. Däremot kommer jag att föreslå att om landskapet bestämmer sig för att gå vidare och beakta sådana frågor kan man till exempel genom Åsub (Ålands statistik- och utredningsbyrå, reds anm.) se om man kan få någon klarhet i om inspelningarna spelat någon roll för turism och inresande, säger Jan-Ole Lönnblad.
Han tror att rapporten kan vara värdefull för de nya lagtingsledamöterna och den kommande kulturministern, liksom för den nytillträdde filmkommissionären.
Borde inte den här typen av frågor följts upp regelbundet sedan landskapet började satsa mer på filmstöd?
– Landskapsregeringen tillsätter årligen en verksamhetsberättelse till lagtinget, och där berättas vad som görs varje enskilt år. Men man får ingen sammanhängande berättelse hur utvecklingen har varit. Nu blir det ett samlat dokument under en tioårsperiod.