Kritiken från kommunerna mot det föreslagna lagpaketet om socialvård har varit omfattande. Senast gav Jomala kommun kraftig kritik mot lagpaketet. Vi kan alla ha olika åsikter om hur lagpaketet i stort ska utformas men förslaget om behörighetsvillkor för yrkesutbildade personer inom vården är alarmerande. I ett svep slår landskapet undan fötterna på såväl kommunerna som de individer som skaffat utbildning på annat håll än i Finland. Så ska vi inte göra mot våra ungdomar och inte heller mot befintlig personal.
Under åren har det med jämna mellanrum kommit förslag från landskapsregeringen på olika behörighetskrav som ställer till det för våra ungdomar som studerar på annan ort än i Finland. Att Åland försöker införa sådana begränsningar är bara av ondo. Vi behöver allt kompetent folk vi kan få. Vi behöver inte begränsa oss. Vi ska vara öppna och inkluderande. Finland har inte bättre utbildning på högskolenivå än till exempel Sverige, Danmark eller Tyskland. Det är bara av nationalistiska skäl som dessa behörighetskrav sätts upp i olika länder. För att skydda sina egna studenters möjlighet till att få jobb och säkerställa hög beläggning på högskolor och universitet. Med detta sagt ska vi ha hög kvalitet men så länge utbildningen är lagd till EU eller USA så finns ingen orsak till att vi ska begränsa oss. En klar majoritet av åländska ungdomar utbildar sig inte i Finland utan i Sverige och i allt större omfattning även inom övriga EU. Vi vill att de ska flytta hem och bidra till det åländska samhället. Då ska vi inte göra det svårt för dem att flytta hem och jobba på Åland. Redan i dag brukar det sägas att vi mister ungefär en tredjedel av varje ungdomsgeneration till utlandet. Det har vi inte råd att fortsätta med.
Av landskapsregeringens lagpaket om socialvård går att utläsa att den finländska myndigheten Valvira ska få en stor roll. En myndighet känd, från det åländska näringslivet, som en myndighet som har bristfällig information på svenska och generellt är dålig på svensk service. Myndigheten får genom förslaget en omfattande roll gällande bedömningar av examina och lämplighetsprov. Den får även möjlighet att utföra disciplinära åtgärder utan att blanda in arbetsgivare. Det gör att arbetsgivaren förlorar kontrollen över dessa åtgärder.
Förslaget som ligger är inte sprunget ur det åländska samhällets möjligheter till flexibilitet genom självstyrelsen. Det har inte heller grund i hur det åländska samhället är uppbyggt. För mycket energi har lagts på att det ska se ut som i Finland. Nu har landskapsregeringen en möjlighet att ta en titt på detta igen. Lägg prestigen åt sidan. Öppna dörren för våra ungdomar och svep inte undan fötterna på majoriteten av dem som jobbar inom socialvården.
Daniel Dahlén