Allt tyder på att myndigheter har brustit när det gäller knivdådet i Godby. Nu måste ansvariga gå till botten med vad som hände.
Att myndigheter samarbetar när det gäller våld i nära relationer är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa utsatta. I Sverige ligger man långt före Åland, bland annat tack vare Nationellt centrum för kvinnofrid som arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.
Tidigare har i medeltal 17 kvinnor dött varje år till följd av våld i nära relationer, på senare år har siffran sjunkit till 13. Socialstyrelsen satte under 2014 samman en grupp vars syfte är att granska dessa dödsfall och utreda vad som har gått fel. I nästan samtliga fall kan man konstatera att kvinnorna har varit i kontakt med socialtjänst, polis, sjuk- och hälsovård eller en annan myndighet för att få hjälp mot våldet. I flera fall har männen haft besöksförbud utfärdade mot sig. Men kvinnorna har ändå fallit offer för männens våld. Samhället har misslyckats med att skydda dessa kvinnor. Förhoppningen med Socialstyrelsens så kallade ”haverikommission”, är inte att hitta fel i enskilda ärenden utan att utröna övergripande strukturella fel som är återkommande.
I somras inträffade dådet i Godby där en 47-årig man misstänks för att ha knivskurit sin exhustru i hennes lägenhet. Mannen hade besöksförbud mot kvinnan fram till den 31 maj. Men enligt uppgifter till Ålandstidningen bröt mannen mot förbudet vid ett flertal tillfällen. Kvinnan hade ansökt om nytt besöksförbud, men detta hann inte tingsrätten behandla innan tragedin var ett faktum.
Trots upprepade överträdelser av mannen så förlängdes inte besöksförbudet utan det blev ett glapp mellan det ursprungliga förbudet och det följande på över två månader. Mannen har dessutom sedan tidigare ett besöksförbud på sig, mot en annan person boende på Åland.
Från och med januari och fram till dådet kom inga anmälningar mot mannen från kvinnan, enligt förundersökningsledare Olof Lindqvist, som är den inom polisen som har mest kunskap om mäns våld mot kvinnor. Myndigheterna har varit inblandade, trots detta har kvinnan inte fått hjälp. Något har gått fel. Kvinnan i Godby överlevde, men nästa gång kanske det slutar värre. Därför måste vi ta chansen att lära oss något av det här fallet.
Vivan Nikula, chef för jämställdhetsfrågor vid landskapsregeringen, sade i torsdagens Ålandstidning att hon är kritisk till myndigheternas samarbete i fallet. ”På basen av medias rapportering av ärendet finns det nog skäl att se över rutiner, checklistor och styrdokument”, säger hon och tillägger att myndigheternas hantering och myndigheternas samverkan borde följas upp.
Och det är av största vikt. Nu måste ansvariga granska vad som har brustit. Vad gick fel? Och vad kan vi lära oss av det här? Hur ska myndigheter samarbeta när en kvinna är utsatt för våld av en närstående?
För det kommer att hända igen. Det finns massor av kunskap att hämta, exempelvis via Nationellt centrum för kvinnofrids nya webbkurs, för anställda inom myndigheter som möter våldsutsatta. Exempelvis om normaliseringsprocessen, som är en del av svaret på den så vanliga frågan: varför lämnar hon honom inte? Eller i det här fallet, varför anmälde kvinnan inte mannens överträdelser mot besöksförbudet? Med kunskap kan vi förstå, och först då kan vi hjälpa.
Petra Dahlgren