”Hur har du haft det i skolan i dag?” Det är en fråga som faller sig naturligt för de flesta. Men kanske borde vi numera lägga till till följdfrågan ”och på nätet då?”
Internetanvändandet går allt längre ner i åldrarna. Enligt Internetstiftelsen i Sveriges studie ”Svenskarna och internet” är hälften av alla treåringar dagliga internetanvändare.
Även på Åland har barns förhållande och erfarenhet av spel, sociala medier och internet kartlagts. Rädda Barnen skickade i februari ut en enkät till alla elever i årskurserna 4-6. Svaren visar att tio procent av de åländska mellanstadiebarnen spelar data- och tv-spel mer än fem timmar per dag, att 64 procent använder sociala medier dagligen och att hela 89 procent har en egen smarttelefon.
Att åländska barn är väldigt aktiva på nätet torde i dagens uppkopplade värld inte komma som någon överraskning. Det som däremot sticker ut är att 47 procent av barnen önskar att vuxna ska vara mer delaktiga i vad de gör på nätet.
Enligt Rädda Barnens enkät skapar spelandet ofta konflikter i hemmen. Men diskussionerna gäller främst skärmtiden, inte spelens innehåll. En lika viktig fråga är vad barnen gör på nätet under de här timmarna.
Som vuxen är det näst intill omöjligt att övervaka det här. Troligen är det inte heller vad de åländska barnen som svarat ja på frågan om de önskar mer delaktighet av vuxna efterfrågar. Att ha en öppen dialog är en mer framkomlig väg. Be helt enkelt barnen berätta hur de rör sig på på olika digitala plattformar.
Känner vi till riskerna, vet vi vad spelen innehåller och har vi koll på de sociala medierna så är det också lättare att prata med barnen och förklara vad som är okej och vad som inte är det och hur man ska anmäla något som känns fel.
Ofta är det farorna som lyfts fram i diskussionen om barn och internet, och visst finns det många risker. Barn som kontaktas av vuxna i sexuellt syfte är en av dem, nätmobbing en annan. Men samtidigt är nätet en fantastisk plats när det gäller att hitta nya vänner, utbyta åsikter och få ny kunskap. Genom smarttelefonen har du hela världen i din ficka.
Till den första kodningskursen för barn på Åland var intresset stort, tjugo barn står på väntelistan. I svenska förskolor lär sig barnen grunderna i programmering. Det är inte fråga om om utan när det kommer att införas även på åländska daghem.
Sociala medierlandskapet förändras snabbt. I dag är det Instagram och Snapchat som gäller bland de unga, i morgon något helt annat.
Utvecklingen går snabbt framåt, den hejdar sig inte för att vuxenvärlden inte hänger med. Vi kan välja att se på när tåget rusar eller hoppa på i farten.
Annika Kullman
Annika Kullman