När förra veckans lagtingsdebatt utmynnade i att ett enigt lagting gav en åtgärdsutmaning till LR, gällande revidering av lagstiftningen om Paf, skrevs historia. Handlingen visar att våra politiker kan hitta gemensamma lösningar trots åsiktsskillnader.
Agerandet väcker hopp om att de stora ekonomiska och strukturella utmaningar som det åländska samhället, men främst det offentliga Åland, står inför ska finna en lösning. Men även hopp om att vi kan få ett lagting som jobbar mer proaktivt och att vi får en mer framåtriktad politisk debatt.
Det var som upplagt för pajkastning när LR:s donation på tre miljoner euro av Paf-medel till Ukraina skulle debatteras i lagtinget. Skyttegravarna var grävda och visst fanns det fog för kritik över hur saken har hanterats.
Att lagtinget skulle resa sig ur dessa skyttegravar och hitta en gemensam väg framåt var därför svår att se, men man överraskade.
Nu fick landskapsregeringen en tydlig beställning från lagtinget om att ett parlamentariskt revideringsarbete ska genomföras, och att extra fokus ska sättas på frågan inom vilka gränser LR:s ägarstyrning ska verka, med betoning på hur lagtingets budgetmakt ska säkerställas. En fullt rimlig uppmaning.
Åland är i stort behov av en mer lösningsfokuserad debatt där våra politiker letar efter gemensamma nämnare snarare än olikheter. Utmaningarna är många, konkurrensen hård och litenhet i sig gör att vi inte har råd att vara för splittrade. Det här kräver dock väldigt mycket av våra politiker. För årtionden av politisk dikeskörning och oförmåga att fatta beslut lever starkt i väggarna.
Samtidigt är det tydligt att det finns en ny och annan kraft innanför väggarna. För talar vi med flera av våra nya politiker, oavsett parti, står det klart och tydligt att man vill bryta den rådande kulturen. En kultur som varken gynnar det åländska samhället eller politikerna själva. Det betyder dock inte att åsiktsskillnader suddas ut utan enbart att man i större utsträckning än i dag letar likheter för att få till förändringar.
Lagtingsledamöterna ska ha en stor eloge för detta arbete. För invanda mönster är inte lätta att bryta och skvallret från våra förtroendevalda vittnar om en svår men konstruktiv diskussion fram till att en gemensam lösning hittades. En lösning som vi till många delar får tillskriva Wille Valve (MSÅ), som lyckades samla oppositionen i frågan.
Nu ska vi inte tro att alla stridsyxor är begravda i och med detta. Valve förde vid debatten fram att oppositionen fortsättningsvis inte är nöjda med hur donationsbeslutet gick till. Det är bra. För det är uppenbart att något gått snett i hanteringen av ärendet och det bör inte nonchaleras. Det är trots allt våra gemensamma medel som har använts.
Så att försöka hävda att det goda syftet skulle trumfa eventuella formaliafel, som finansminister Mats Perämaa (Lib) låtit påskina i tidigare uttalanden i Ålandstidningen, är inte okej. Det gynnar varken Åland eller donationen till Ukraina – en donation som mycket troligt, av debatten att bedöma, en tydlig majoritet av ålänningarna står bakom.
Oavsett vilka vändningar den fortsatta debatten tar är lärdomen den att det alltid finns alternativa vägar fram. Att åsiktsskillnader är bra men att det är lika viktigt för våra förtroendevalda att veta när skillnader ska läggas åt sidan och likheter sökas. Så bra jobbat lagtinget – fortsätt i den riktningen!
Daniel Dahlén