Det var i samband med ett seminarium om sjöfartsutbildningen på Åland arrangerat av Pro Åland som frågan om hur en försäljning av ms Michael Sars påverkar Traficoms syn på sjöfartsutbildningarna på Åland.
– Frågan ställdes och vi behöver ha en plan för hur vi ersätter det som försvinner från utbildningen om Michael Sars säljs, säger Matias Waller.
Det är Traficom som på ansökan av utbildningsanordnare godkänner utbildningar inom sjöfarten.
– Alla som anordnar sjöfartsutbildning auditeras av Traficom och om man gör väsentliga förändringar i utbildningen måste det meddelas, och en ny auditering eventuellt göras för att säkerställa att utbildningen uppfyller alla krav.
Viktig fråga
Såväl Högskolan på Åland som yrkesutbildningen på Ålands Gymnasium använder Michael Sars för flera moment i sina utbildningsplaner.
– Om fartyget försvinner måste det ersättas med något annat. Det är många kompetenser som behövs. Det här är en viktig fråga för oss, säger Matias Waller.
I nuläget har man ännu inte tagit ställning till hur utbildningsmomenten på skolfartyget kunde ersättas.
– Det går att göra utan ett skolfartyg, men det kräver ganska stora förändringar och frågan är hur mycket besparing det sist och slutligen blir. Normalt planerar vi utbildning för fyra år i taget.
För närvarande har landskapsregeringen ännu inte tagit det slutgiltiga beslutet att sälja Michael Sars. Högskolan och gymnasiet tittar på om man kan omdisponera medel för kunna behålla fartyget. Parallellt med det har landskapsregeringen sjösatt en arbetsgrupp som utreder hur sjöfartsutbildningarna på Åland kan samordnas under ett gemensamt tak i framtiden.
– Vi lever i lite osäkerhet kring vad som egentligen ska hända, säger Matias Waller.
Utbildning viktig
Under tisdagens seminarium var annars uppfattningen om sjöfartsutbildningen på Åland ganska klar: Utbildningen är en framtidsfråga för den åländska rederinäringen och i förlängningen hela Åland – men för att attrahera nya studerande och samtidigt få ihop ekonomin måste den utvecklas och moderniseras.
Allra tydligaste var budskapet kanske från John Strandvall, Wilhelm Skoglund och Jens Lind, initiativtagare till aktionsgruppen ”Rädda skolfartyget ms Michael Sars”.
– Vi hoppas att ni tar åt er av budskapet och lägger upp en plan för hur Åland kan fortsätta vara ett starkt sjöfartssamhälle.