Återigen är Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) inblandade i skandaler. Denna gång är det bristande rutiner och dålig uppföljning som kan ha bidragit till att djur till och med blivit lidande. Det står klart att ÅMHM är i djup kris. Det är inte enbart inom djurskyddet det finns allvarliga brister i utan det förefaller enbart vara toppen av ett isberg. Vid Ålandstidningens granskning framkommer att myndigheten saknar fastställda processer, ledning och att personalens rop på hjälp enligt uppgift inte tagits på allvar. Detta trots att allt detta lyfts till styrelsen och trots att landskapsrevisorerna har påtalat bristerna. Kvar står ett antal experter, med veterinären Mikael Hagman i spetsen, ensamma med ÅMHM:s utmaningar. Utan stöd och utan ledning. Utan administrativ erfarenhet. En erfarenhet som inte heller ska förväntas av dessa experter. Den erfarenheten och den expertisen ska andra i personalen inneha.
ÅMHM ska i dag ledas av en styrelse. En styrelse utan ett egentligt mandat och en lagstiftning som till många delar inte är adekvat. Inte undra på att problem uppstår. När Ålandstidningen därutöver granskar ÅMHM:s verksamhetsberättelser målas snabbt upp en bild av en styrelse som till stora delar enbart sysslat med rekryteringar. Vi ser att måluppföljningar ofta slutar med att inga åtgärder vidtagits.
Med all rätt ska det även lyftas att det finns många vid ÅMHM som dagligen gör det bästa de kan. Inom ett flertal sektorer har ÅMHM betraktats som en kunskapsbank som andra aktörer i samhället kunnat nyttja. Men tyvärr har det ofta varit personberoende. Myndighetsfunktioner likt ÅMHM:s får inte vara personberoende. Funktionerna måste vara processtyrda för att vi ska kunna säkerställa en likhet inför lagen. Det är ett grundläggande fakta i hela vårt rättssamhälle. Därför går det inte att bygga en myndighet med enbart experter utan myndigheten behöver även de kompetenser som kan bygga organisationer, bygga processer och kan se till att säkerställa verksamheten.
Det är nu mycket positivt att finansminister Mats Perämaa tillsätter en specialrevision av myndigheten. Men det är lika viktigt att arbetet nu följs upp och att konkreta åtgärder omedelbart vidtas. För länge har Mats Perämaas regeringskollegor undvikit att ta tag i frågan.
Landskapsregeringen behöver även se över hur myndigheten ska styras. Att ha en styrelse utan mandat är att kasta bort resurser. Myndighetens sammansättning behöver även ses över. Visst kan politiker finnas med i även framtida styrelser för myndigheten men nu behövs förvaltningskompetens, juridisk kompetens och även i viss mån annan sakkunskap. Annars kommer inte myndigheten kunna ta de nödvändiga steg i utvecklingen av organisationen som behövs.
Nu krävs krafttag och ansvarige minister Wille Valve har alla möjligheter att reda upp detta nu. Vi kan inte låta detta fortgå. Det som pågår nu är inte bra för djuren, de anställda och inte minst hela det åländska samhället. Åland kan bättre än detta.
Daniel Dahlén