Under den förra regeringen förde SFP och Anna-Maja Henriksson fram ett förslag till en moderskapslag. Men eftersom Kristdemokraterna hotade med att gå ur regeringen så gick förslaget aldrig vidare. Ur led är tiden, skulle man kunna säga. Övriga nordiska länderna har en lag som säkerställer att barn som har två mammor har samma rättigheter som barn som har en mamma och en pappa. Men, Finland har hittills valt att leva kvar i den tid som flytt.
För att två kvinnor som ska bli föräldrar till samma barn ska få samma rätt till barnet, och barnet samma rätt till sina föräldrar, så krävs det i dag en lång och ofta dyr process där den ena kvinnan ska adoptera barnet. Det här kan ta upp till ett års tid. Och under tiden kan mycket hända. Om den kvinna som fysiskt fött fram barnet dör innan adoptionsprocessen gått igenom så står barnet utan föräldrar, till exempel. Barnet har heller inte rätt att ärva den andra mamman.
En ny lag skulle innebära att båda mödrar har samma rättigheter som barn som föds av en kvinna och en man. Och för den som undrar, så ja, i lagen finns också ett skydd för den som är biologisk far. Lagen skulle nämligen bara gälla då spermadonatorn har avsagt sig alla rättigheter och skyldigheter till ett barn.
I torsdags behandlade riksdagen moderskapslagen igen, den här gången är den framförd som medborgarinitiativ där över 50.000 skrivit på. Och stödet från riksdagen var stort. Men fortfarande uttalar sig Kristdemokraterna och Sannfinländarna mot lagen. Vesa-Matti Saarakkala (Sannf) sade enligt FNB i debatten: ”Barn kan bara födas i ett förhållande mellan man och kvinna och därför är det den bästa miljön för barnen”.
Mot detta finns det massor av argument. Ett argument är att det faktiskt redan lever massor av barn i regnbågsfamiljer. Så ser världen ut. Dessutom är det bara att se sig omkring bland alla barn som föds av en mamma och en pappa som lever i en miljö som absolut inte är bra för barn. Vesa-Matti Saarakkala lever uppenbarligen inte i samma århundrade som vi andra.
Den nya faderskapslagen trädde i kraft i Finland vid årsskiftet, den ger familjer där mamman och pappan inte är gifta möjlighet att fastställa faderskapet redan innan barnet är fött. Så var det inte tidigare, då hade sammanboende par inte samma rättigheter som gifta par, i stället var de tvungna att vänta tills barnet var fött, träffa en barnatillsynsman och genomgå en intervju–först därefter godkändes mannen som pappa. Att den lagen har trätt i kraft är också på tiden. Nu får vi bara hoppas att moderskapslagen snart blir verklighet, allt annat vore en skandal.
Petra Dahlgren