Drivgarn eller inte drivgarn, det är frågan. Landskapsregeringen vill tillåta ett begränsat fiske med drivgarn, något som går emot Finlands åsikt i frågan. EU-kommissionen kommer nu att få ta del av LR:s uttalande. Om det kommer att leda till någon förändring är svårt att veta, men förmodligen inte. Att EU-kommissionen skulle öppna för ett begränsat fiske i Östersjön är inte troligt, det tror inte ens landskapsregeringen.
Men trots detta så rasar redan trollingfiskarna på Åland. De vill inte att drivgarnsfiske ska tillåtas, med motiveringen att laxstammen äntligen har vuxit till sig och att det skulle vara förödande för fisketurismen.
Men frågan är hur stor påverkan ett begränsat drivgarnsfiske skulle ha på laxbeståndet. Näringsminister Camilla Gunell (S) sade i torsdagens tidning att det förmodligen inte skulle påverka stammen. Och inte heller fiskerikonsulent Tom Karlsson tror att ett tillstånd skulle påverka laxantalet. Anledningen är att om EU-kommissionen skulle tillåta drivgarnsfiske så ligger fortfarande beslutet om hur mycket, när och var detta fiske skulle få tillåtas på landskapet. Och fiske av lax pågår redan, med kvot. Det landskapet vill är att underlätta för fiskarna så att det ska bli lättare att fiska lax, inte öka kvoterna. Åtminstone är det så man säger.
Sportfiskarna menar dock att det är svårt att kontrollera hur mycket som yrkesfiskarna verkligen drar upp, detta trots att de har meddelandeplikt. Hur ofta görs det kontroller på att siffrorna stämmer, undrar sportfiskarna.
Och det kan man så klart fråga sig. Men det är ett annat bekymmer. Om det är så att kontrollerna över fisket inte fungerar så är det en fråga som bör utredas. Men det är en fristående fråga som inte enbart har med drivgarnsfiske att göra.
Förbudet mot drivgarnsfiske infördes i övriga EU-länder för att förhindra att tumlare skulle fastna i garnen. Östersjön undantogs då från regeln, men senare krävde EU att Östersjön också skulle införa drivgarnsförbud. Det finns dock inga tumlare i Östersjön så den anledningen är inte gångbar här hos oss.
I stället kan man fråga sig varför Östersjön ska ha ett totalt förbud när resten av EU tillåts att ha undantag från förbudet? Varför ska fiskare i Östersjön inte ha samma rättigheter som fiskare runt andra hav?
En av anledningarna till att Finland är emot drivgarnsfiske är rädslan för att fiskare från andra nationer, framför allt Polen, ska dra upp stora mängder lax i sina vatten. Men här säger Tom Karlsson att den rädslan inte bör drabba våra fiskare, i stället bör man arbeta mer för att andra nationer ska ta ansvar för sina fiskare. Och det är så klart helt riktigt.
Landskapsregeringen var emot att förbudet inrättades 2008, och det skulle vara konstigt om de inte tog chansen att säga sin mening nu, när de har fått chansen. Därför har LR beslutat att meddela sin ståndpunkt. Och ståndpunkten är rätt.
Sportfisket må vara viktigt, och så ock turismen. Men sportfisketurismen står inte och faller med att de åländska, vid årsskiftet 2014/2015, 272 registrerade yrkesfiskarna får en viss tillgång till att fiska lax med drivgarn. Däremot bör vi underlätta för våra yrkesfiskare att kunna överleva på sitt yrke. Därför får vi hoppas att EU-kommissionen går Ålands väg och ger landskapsregeringen en möjlighet att utreda frågan vidare.
Petra Dahlgren