Avgående regering har varit ett bekymmer för Åland. Löftena har varit många och besvikelserna än fler. Det var inte en överraskning att det skulle bli så. En regering bestående av bland annat ett parti med tvivelaktig människosyn och noll kompetens gällande behandling av minoriteter kan inte agera på ett annat sätt. Således torde inget annat än jubelrop komma från landskapet när regeringen nu faller. Ett fall som helt grundar sig på att den inte får igenom den så för Sipilä hett eftertraktade vårdreformen. En reform som högst sannolikt hade medfört försämrade villkor för landets svenskspråkiga. Men varför väljer man att avgå nu?
Med knappt en månad kvar är det tydligt att Centern, som gått kräftgång i opinionen en längre tid, behöver distansera sig och visa en egen linje. Med bara en månad kvar till val kan det bli svårt, men de hade inte annat val när det stod klart att reformen faller.
I kölvattnet efter regeringens fall uppstår flera frågor relaterade till Åland. Vad kommer att hända med revideringen av självstyrelselagen och kommande avräkningsmodeller? Blå framtid och Samlingspartiets linje har varit tydlig från början. En ändring av självstyrelselagstiftningen är avhängig ett eventuellt genomförande av landskaps- och vårdreformen. Ingen reform – ingen ny självstyrelselagstiftning. Samtidigt har grundlagsutskottet, som för riksdagens del behandlat frågan, varit tydliga med att dessa frågor inte går eller får kopplas samman. I teorin är det således mer eller mindre klart men i praktiken är det upp till nya regeringen hur den vill gå vidare.
Åland behöver nu vara med i processen. Jobba nära de finländska partierna och noga bevaka utvecklingen. Politikerna i Helsingfors kommer att ha mycket att tänka på och landskapsregeringen måste bevaka frågan extra noga nu och under kommande regeringsbildning. Om landskapsregeringen inte gör det faller Åland lätt i glömska när jakten på väljare intensifieras. Vi får där-emot inte glömma att frågan behandlats och även om Samlingspartiet och Blå framtid satte in passusen så är det inte troligt att riktningen ändras. Orsakerna är att Blå framtid med största sannolikhet inte kommer att komma in i riksdagen och att Samlingspartiet måste lyfta övriga frågor mot de finländska väljarna. Detta för att särskilja sig mot de övriga partierna och i synnerhet Sannfinländarna.
Vi kan konstatera att läget i stort är positivt för Åland. Mycket beror på den nya regeringskonstellationens sammansättning och hur väl vi själva spelar korten. Med rådande opinion i Finland är det sannolikt att nästa regering leds av Socialdemokraterna. Vilka övriga partier i regeringen skulle vara är osäkert. Allt ställs på ända i dag och tonläget är hårt mellan partierna. Det kommer synas i valrörelsen vilket i sin tur kommer påverka regeringsbildandet.
Daniel Dahlén