På tisdag är det den internationella kvinnodagen, en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Finland och Sverige är exempel på länder som ligger högt på jämställdhetsskalan, vi har kommit en bit på väg. Däremot ligger båda länder också högt när det gäller mäns våld mot kvinnor, statistik säger att utsattheten är hög. Det här kan förklaras på många sätt, en förklaring är att vår tolerans mot våld är låg, vi har definierat vad våld mot kvinnor är och dessa brott finns lagstadgade. Det krävs exempelvis att våldtäkt inom äktenskapet betraktas som våldtäkt för att det ska uppfattas som ett brott, och så är inte fallet i alla länder.
Men även om siffrorna inte alltid stämmer, så förekommer mäns våld mot kvinnor i Norden. Och så även på Åland. I Sverige finns ett stort nät av kvinnojourer, skyddade boenden, nationella kunskapscenter som arbetar mot våld och för att skydda utsatta kvinnor. I varje kommun finns skyddade boenden, antingen erbjuds de via kommunen, i samarbete med grannkommunen eller genom en kvinnojour. Samtliga dessa boenden är skyddade så tillvida att de finns på hemlig adress, här ska utsatta kvinnor kunna bo utan att de hittas av männen. På Åland finns inte ett enda skyddat boende på hemlig adress.
Två byar har den senaste tiden levt i skräck för en person i 50-årsåldern som sprider rädsla. Mannen har en lång historia av våldsamhet bakom sig. Han har bland annat dömts för fem fall av misshandel, brott mot knivlagen och hemfridsbrott.
Mannen fick 2014 hjälp av en kvinna som släppte in honom i sitt liv för att stötta honom då han var utan bostad. Men snart blev hon själv utnyttjad. Hon utsattes för våld i omgångar och tvingades be polisen om hjälp för att få mannen att lämna hennes bostad.
Vi har också ett fall där en kvinna vid flera tillfällen suttit i rätten för att få till stånd ett besöksförbud mot en man som på olika sätt har förföljt henne i 30 år. ”Jag är rädd att han kommer ta mitt liv”, sade kvinnan vid en rättegång i höstas.
Det här är två fall, offentliga sådana, där en man sätter skräck i inte bara en kvinna, utan också hela byar. Men det finns fler fall, ofta mindre offentliga sådana, där kvinnor lever i skräck i sina egna hem. I Sverige dödas cirka 20 kvinnor om året av män som varit eller är deras partner. Flera kvinnor har kunnat räddas för att de har lyckats gömma sig. Att sätta en utsatt kvinna - och ofta hennes barn - på ett boende som är välkänt för alla är en lösning som i längden kan bli farlig.
Jämställdhet mellan könen och förbättring av kvinnornas ställning är ett av FN:s åtta millenniemål för utveckling. Mäns våld mot kvinnor är ett av fyra delmål för att uppnå jämställdhet i Sverige och i Finland är bekämpningen av våld i nära relationer ett av åtta prioriterade områden i landets jämställdhetspolitiska arbete. Vi är inte där, men det är dit vi måste sträva - mot fullständig jämställdhet. Och innan vi är där måste Åland kunna erbjuda utsatta kvinnor - och män - ett skyddat boende som är just skyddat.
Petra Dahlgren