Fiskaren och jägaren Johan Boman skapade förra veckan ett evenemang på Facebook för att få en samlad bild av antalet jägare samt skjutna storskarvar.
– Totalt deltog något fler än 100 jägare i evenemanget och minst 800 skarvar togs av daga, men sannolikt har betydligt fler skjutits i den åländska skärgården i helgen, säger han.
Själv satt han på pass på norra Åland och sköt fyra stycken.
– Det finns inte en riktigt lika stor skarvpopulation i mina trakter, plus att det var lite för kraftiga sydliga vindar som ställde till det.
Skarv får jagas från våren till den sista juli för att skydda yrkesfiskares utrustning och från den 1 augusti är det tillåtet att använda sig av så kallade bulvaner. En bulvan kan beskrivas som ett lockbete i fanér som skurits ut i formen av en skarvs silhuett och sedan målats svart.
– Då placerar man ut bulvanerna på någon strategisk holme där skarven brukar sitta och torka vingarna mellan sina fisketurer, säger Johan Boman.
Du säger att populationen är något mindre i dina trakter, hur ser det på övriga Åland?
– Jag har förstått att det finns väldigt mycket skarv på södra och västra Åland samt i skärgårdskommunerna. Den slutsatsen drar jag åtminstone av rapporterna från Facebook-evenemanget.
Finns jaktmotståndare
Skarven är, menar Johan Boman, en invasiv art på Åland som behöver kontrolleras genom skyddsjakt.
– Det finns ett visst motstånd mot jakten, men man märker inte så mycket av den här på Åland. I Finland och Sverige däremot är motståndet mer högljutt.
Hur tar det sig uttryck?
– Det är mest olika organisationer som Birdlife som menar att skarven inte är en invasiv art och att den inte gör någon större skada. Man anser bland annat att den mest äter skräpfisk som mört och så vidare.
Men du håller inte med?
– Nej, den tar den fisk som finns i området när den dyker. I Sverige börjar man få väldiga populationer även i insjöar där det finns mycket ädelfisk.
På Åland finns en kvot om 2.000 skarvar som får skjutas under jakten. Johan Boman säger att det är viktigt att hålla nere populationen.
– Beroende på vilket område man befinner sig i, kan det ofta förekomma flockar om 300-400 fåglar, om varje fågel äter 500 gram fisk per dag blir det enorma mängder totalt sett.
Gott att röka köttet
De skjutna fåglarna ska tas om hand, enligt ett beslut om skyddsjakt i landskapsregeringen.
– Vi tar därför hand om bröst- och lårfiléerna. Problemet är att man enligt EU-regler inte får saluföra köttet, men man får ge bort det. Skulle vi exempelvis skänka köttet till restauranger så kan de i sin tur inte ta betalt för det. Av den anledningen vakuumförpackar vi och fryser ner köttet och låter folk hämta det gratis.
Är det ett gott kött, enligt din uppfattning?
– Det är ätbart men har en väldigt speciell lukt och smak eftersom skarvens diet mest består av fisk. Men det finns lite olika recept och personligen tycker jag att det blir relativt gott om man röker köttet.
Anser jägarkåren att en så kallad viltpremie, eller skottpeng, borde införas på storskarv?
– Det vore kanske en lösning. En annan skulle vara att tillåta försäljning mot en liten ersättning, det finns ju ett visst intresse för köttet från bland andra rederierna.
Peter Pussinen