Rånarna kom undan med ett byte på 15 miljoner kronor från rånet av Ålandsbanken. Hittills har polisutredningen bara kunnat redogöra för runt en miljon.
RÅNET Två personer har hittills dömts för rånet av Ålandsbanken 2006. Benny Söderblom är fälld av hovrätten men på fri fot i väntan på besked om Högsta domstolen kommer att pröva hans fall. Raul Munoz Poblete har med sitt tillbakadragna hovrättsöverklagande accepterade tingsrätten fällande dom.
Ingen av dem har medgivit delaktighet i rånet.
Polisens misstankar
I förundersökningarna som låg till grund för åtalen redogörs för polisens misstankar för var en del av pengarna kan ha tagit vägen.
Munoz Poblete har medgett att han på uppdrag av rånarna ordnat fram flyktbil och en båt. För detta ska han ha fått en ersättning på sammanlagt 650.000 kronor.
När han greps i Marbella hittades inga pengar.
Mycket av bevisningen mot Benny Söderblom byggde på en genomgång av hans ekonomi. Under tingsrättsförhandlingen framhölls att han som sjukskriven hantverkare levt under små omständigheter före rånet men efter gjort inköp för 260.000 kronor under hösten 2006. Dessutom hittades vid en husrannsakan en kartong med cirka 60.000 kronor under hans säng.
Lånat av kompisar
Hans egen förklaring var att han fått pengar över eftersom han hade en låg hyra som han dessutom delat med olika inneboende och att han trots sjukskrivningen hade extraarbetat. Han hade också lånat stora summor pengar av flera olika vänner under den här perioden.
Att han spenderat så mycket pengar förklarar han med att det tagit slut med hans flickvän, "för att börja leva livet igen".
Men det lämnar 14,03 miljoner oredovisade för.
-Nej, jag vet inte var pengarna tagit vägen och jag vill inte spekulera, säger kriminalkomissarie Teijo Ristola vid centralkriminalpolisen.
Utredningen öppen
Han konstaterar att när allt kommer omkring är 14 miljoner inte så mycket pengar jämfört med de summor om omsätts på Åland under en dag.
-Eller med hur stora summor som aktiehandeln omsätter.
Utredningen av rånet är fortfarande öppen. Men Teijo Ristola vill inte närmare kommentera hur många fler som misstänks.
Inte heller chefsåklagare Krister Petersson vill spekulera om var pengarna kan finnas.
Ålandstidningen