Bildningsnämndens anhållan till stadsstyrelsen är på drygt 776.000 euro, och budgetökningen förklaras till största delen av ökade personalkostnader på grund av avtalsmässiga lönejusteringar. De sistnämnda blev helt enkelt större än det staden tagit höjd för i budgeten för 2023.
Bland annat har ett engångsarvode på 467 euro per heltidsanställd betalats ut, och enbart för bildningssektorns del blev totalsumman för arvodena 120.000 euro. Kontot för vikariekostnader varit dessutom för lågt budgeterat både för grundskola och barnomsorg.
Minimera vikarielistan
Kostnaderna under året har även ökat på grund av ett oförutsett elevtillskott på 59 elever, vilket bland annat dels krävt mer lärarresurser men även omdisponering av lokaler.
För att hålla ner utgifterna har anställningen av vikarier minimerats under hösten, dessutom har barn- och elevstödjande insatser setts över och man har minskat ner på simhalls- och teaterbesöken.
Men eftersom de oförutsedda kostnaderna är så pass omfattande är det enligt förvaltningen inte möjligt att inrymma dem inom ram utan att riskera verksamheten och barnens och elevernas säkerhet och undervisning, och därför anhåller alltså bildningssektorn om mer pengar.
Covidersättningar
Äldreomsorgsnämnden behöver ett tilläggsanslag på 636.000 euro. Under det andra kvartalet ökade personalkostnaderna kraftigt och låg då en halv miljon euro över budget.
”Differensen beror främst på att varken covidersättningen eller samtliga avtalsenliga löneförhöjningar varit med i budgeten för år 2023. Detta på grund av att avtalsförhandlingarna inte varit klara då budgeten fastställdes”, står det i beredningen.
Kostnaden för platser som stan köper från andra instanser beräknas i sin tur överskrida budgeten med 120.000 euro vid årets slut.
Alla enheter i äldreomsorgen har nu fått direktiv om att vara restriktiva med att ta in vikarier och köpa in material fram till årets slut.
Stadsdirektörens förslag är att stadsstyrelsen ska föreslå att fullmäktige beviljar pengarna till båda nämnder.