– Jag tycker det är jättebra att man kan gå in och rikta en utbildning på det här sättet för att kunna stärka upp de branscher som verkligen behöver folk, säger Linda Valve, som är en av de nyutexaminerade.
Ett specialinriktat projekt för att ta fram fler lärare inom småbarnspedagogik har burit frukt. Hittills har 14 elever fått sin kandidatexamen i pedagogik, och ytterligare sex beräknas bli klara inom läsåret.
Projektet har kommit till efter en beställning från landskapsregeringen, i syfte att säkerställa att Åland i framtiden ska ha tillräckligt många behöriga lärare inom småbarnpedagogik. Utbildningen har sedan skett inom fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo akademi, i samarbete med Öppna universitetet vid Åbo akademi i Vasa, akademins språkcenter och Öppna högskolan på Åland.
En av de 14 som fått sin examen är Linda Valve, som säger att den blev en väldigt bra lösning för henne.
– Jag har studerat mycket pedagogik men alltid fått andra spännande jobb, och det blev aldrig av för mig att göra färdigt studierna och få min behörighet. Men nu när utbildningen kom och jag var ledig tänkte jag att jag skulle passa på.
Hon hörde talas om projektet över sociala media, och när ett informationstillfälle ordnades var många intresserade.
– Det ordnades ett tillfälle inför starten och jag tror det var 175 personer eller något sådant som deltog. Sedan var vi trettio som började, säger Linda Valve.
Övade med egna barn
Utbildningen är tre år lång och omfattar ämnesdidaktiska färdigheter, barns språkutveckling, lek och lärande, rörelse och hälsa och social kompetens.
Linda Valves årskurs hann inleda närstudier innan pandemin tvingade dem att gå resten av utbildningen på distans. Hon säger att detta medförde vissa utmaningar, eftersom en del av utbildningen skulle ha varit praktik på dagis.
– Så jag har övat med mina egna barn, som är i dagisåldern. Vi har haft mycket rörelse, gympa, hinderbanor och snickring och konstprojekt. Så de är nog glada över att jag blev klar med studierna, säger hon och skrattar.
I övrigt säger hon att skiftet till distansundervisning fungerade mestadels bra.
– Där vi har haft problem är väl med litteraturen, för inte ens mellan högskolan och biblioteket har alla böcker funnits på samma sätt som de gör i universitetsbibliotek, och eftersom vi inte alla har varit på samma ställe har det varit svårt att dela böcker. Men vi har pusslat, och föreläsarna har bytt litteratur där det inte har gått att lösa på annat sätt.
Hon tillägger:
– Föreläsarna var vana och väldigt bra på att undervisa även på distans. Men det betydde nog mycket för mig att vi hann ha närstudier det första året och hade gruppkänsla och sammanhållning innan vi behövde isolera oss. Att sitta hemma och jobba ensam kan bli tråkigt annars, men nu kunde vi stötta och motivera varandra på ett annat sätt.
”Stärka branscher i behov”
Linda Valve har efter att hon blev klar med studierna fortsatt jobba på Ålands naturskola, men säger att hon nu har hand om de yngre barnen i stället.
– Förut har jag jobbat med skoleleverna, men nu har jag bytt till de besökare som kommer från daghemmen.
Hon tror att alla de som utexaminerades samtidigt som henne redan har jobb.
– Jag tror att de har jobb allihop. Många hade det medan vi studerade också men det verkar som att alla som velat ha en ny tjänst har fått en efteråt. Så är det inte i alla utbildningar, och när vi var ute på praktik märktes det också hur välkomna vi var. Jag tycker det är jättebra att man kan gå in och rikta en utbildning på det här sättet för att kunna stärka upp de branscher som verkligen behöver folk, säger Linda Valve.