Lagtingets finans- och näringsutskott har under de senaste veckorna behandlat landskapsregeringens (LR) förslag till andra tilläggsbudget. På fredagen blev betänkandet klart, och med det hela 17 reservationer från oppositionens medlemmar i utskottet.
– Samtliga reservationer bygger på ett högre omställningstempo och tydligt målfokus, där vi även ser behovet av politiskt mod för att undvika en kronisk lågkonjunktur. Värt att minnas att den åländska offentliga ekonomin hade stora utmaningar långt före pandemin, skriver utskottets vice ordförande John Holmberg i ett pressmeddelande.
Han har lämnat in nio reservationer. I flera av dem skriver han att avsnitt i betänkandet behöver ersättas i sin helhet.
Bland annat begär han att LR ska prioritera en utredning av förlängd läroplikt tillsammans med Ålands gymnasium. Det handlar om att åländska ungdomar får sämre utbildningsförutsättningar med dagens system, anser han.
Mindre kommunpengar
Nina Fellman är inne på samma spår om läroplikten. Hon skriver i en av sina sju reservationer att lagtinget ska uppmana LR att ”omgående” påbörja lagstiftningen så att en förlängd läroplikt kan införas redan till höstterminen 2022.
– Det allvarligaste i denna tilläggsbudget är att man från LR:s sida visar en fortsatt oförmåga att hantera den finländska reformen med förlängd läroplikt ens med tillräckliga medel för att förhindra att åländska ungdomars kostnader inte stiger till följd av den, skriver hon i ett pressmeddelande.
Socialdemokraterna har också lämnat in ett förslag om ett tillskott på 200.000 euro till Ålands gymnasium ”för att hantera det mest akuta”.
De vill också dra ner pengarna till kommunerna med 800.000 euro.
– Det är orimligt att kommunerna, som just nu går ganska bra med tilläggspengar som kommit på grund av pandemin, ska ha ett tillskott på två miljoner samtidigt som alla andra delar av det offentliga Åland ska spara, skriver Nina Fellman i pressmeddelandet.
Klimatreservation
Stephan Toivonen reserverar sig mot en skrivning i betänkandet som rör LR:s meddelande om de fem fokusområdena för resten av mandatperioden.
I betänkandet skriver utskottet att det är viktigt att visionerna konkretiseras i form av handlingsplaner och påminner om de arbetsgrupper som tillsattes i maj 2020 för att hantera ter pågående kriser. Kriserna man räknar upp är pandemin, ekonomin och klimatet.
Stephan Toivonen vänder sig emot att vi skulle stå inför en klimatkris. Just det ordet ska därför strykas ut betänkandet, föreslår han.
Reservation mot kommunstöd
I samband med behandlingen av tilläggsbudgeten har Nina Fellman och John Holmberg dessutom lämnat in en gemensam reservation utöver de 17 som hör till budgetbetänkandet. Den gemensamma reservationen är mot utskottets betänkande för förslaget till tillfälligt likviditetsstöd till kommunerna.
Finans- och näringsutskottet föreslår att lagtinget antar förslaget.
Nina Fellman och John Holmberg menar i sin reservation att lagförslaget saknar entydiga kriterier för när kommunerna ska beviljas stöd. Det gör det svårt att göra bedömningen, skriver de. Dessutom bör en paragraf formuleras om så det ställs krav på att en kommun som behöver akut stöd ska ingå i en kommunindelningsutredning, tycker de.
”Annars riskerar likviditetsstöd bli en permanent stödform utan några som helst reformkrav”, skriver Nina Fellman och John Holmberg.