Det finländska skarvbeståndet uppskattas i år till 16.000 häckande par. Detta har gått snabbt. Första häckningen noterades 1996. (Graf: Finlands miljöcentral)
NATUR Det häckande skarvbeståndet i de finländska havsområdena ökade med 26 procent från fjolåret, konstaterar Finlands miljöcentral.
Beståndet uppgår till ungefär 16.000 par, inklusive de ungefär 2.700 bon som förstördes olagligt i . Sammanlagt iakttogs 48 skarvkolonier varav nästan en tredjedel blev föremål för förstörelse i huvudsakligen finska delen av Skärgårdshavet.
Långsammare tillväxt
Tillväxten av skarvbeståndet sker, enligt miljöcentralen, långsammare och är närmare det normala eftersom inflyttningen från södra Östersjön har minskat.
Ökningen av det häckande beståndet var den tredje minsta sedan år 1996 då skarven för första gången häckade i Finland. Under 2000-talet har den årliga ökningen varit i medeltal 62 procent.
Skarvbeståndet växte snabbast i Bottenhavet. Enligt taxeringen fanns där mer än 5.600 bon, och ökningen från fjolåret var 55 procent.
En hektar stor
Sammanlagt iakttogs 48 skarvsamhällen på 70 kobbar. På Åland finns för närvarande åtminstone en koloni i södra Föglö. Arealen av en koloni är i genomsnitt ett hektar. Största delen av skarvarna häckar på marken, bara en femtedel häckade i träd. Förstörelsen av bon på marken har lett till att andelen häckningar i träd har ökat i vissa områden.
Av de förstörda skarvbona fanns ungefär 2000 i Skärgårdshavet. Enligt bedömningarna hade människor förstört skarvbon inom kommunerna Pernå, Ingå, Raseborg, Kimitoön, Väståboland, Nådendal, Masku, Gustavs, Luvia, Björneborg, Kristinestad, Korsnäs och Korsholm. I de flesta fallen har det gjorts en brottsanmälan till polisen. Ersättningsvärdet för ett förstörd bo med ägg eller ungar är 235 euro, detsamma som för en vuxen skarv.
Hjälper andra arter
En skarvholme behöver dock inte bara vara dåliga nyheter, även om de ser trista och döda ut. De flesta skarvkobbarna har, enligt miljöcentralen, rika bestånd av andra skärgårdsfåglar som har anpassat sig väl till skarvarna som nya grannar. På skarvkobbarna har man inte iakttagit fall av förstörelse genom minkar. Särskilt tordmularna, som är känsliga för minkarnas attacker, söker sig till skarvkobbarna där de får häcka i fred.
Ålandstidningen