Det var den äldre av de bägge rånarna, den 27-årige mannen, som höll i vapnet under rånet.
Det framgår av en ny version av det sekretessbelagda häktningsbeslutet.
19-åringen är bara misstänkt för grovt rån.
TINGSRÄTT De flesta bedömningarna tyder på att 27-åringen sköt fyra skott mot väktaren under värdetransportrånet på söndagen. Att det var han som höll i vapnet anses tillräckligt klarlagt för att resultera i ett häktningsbeslut med motiveringen "på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp".
Häktningsförhandlingarna var sekretessbelagda, en ytterst ovanlig åtgärd i övriga Norden och normalt förbehållen sexualbrottsmål.
Förundersökningsledare Henrik Hagelberg hänvisade till att häktningsförhandlingarna skulle beröra förundersökningen, och det övertygade tingsdomaren.
Den första, censurerade, versionen av häktningsbeslutet innehöll ingen uppgift om vem som misstänktes för vad, men en ny (och fortfarande censurerad) version reder ut den saken.
Inte första gången
Det är hur som helst inte första gången de bägge rånmisstänkta hamnat i klammeri med rättvisan.
Den yngre av dem, 19-åringen, bor i Stockholmsförorten Bagarmossen. Han har blivit dömd minst fem gånger för olika brott.
Den äldre av rånarna, 27-åringen, dömdes för första gången 1998 för mordförsök till vård inom socialtjänsten. Ett lågt straff för ett sådant brott kan tyckas, men han var under 18 år vid tillfället.
2002 var det dags igen. Han dömdes för grov misshandel till 8 månaders fängelse.
Och rånförsöket mot värdetransporten på Åland var inte det första som gått i stöpet.
Dagen före julafton 2007 parkerade ett par sin bil utanför Sickla Stormarknad. Tillsammans med en kamrat tog sig 27-åringen fram till bilen och försökte få paret i bilen att lämna över den. Det gick inget vidare. Hustrun på passagerarsidan slängde upp bildörren och började slåss med 27-åringens kamrat. Hon drog ned halsduken på honom och skrek "vem fan tror du att du är", och kopplade ett grepp. 27-åringen, som lyckats få ut mannen på sin sida av bilen sprang över till kvinnans sida och höll en pistol mot huvudet på henne. Enligt domstolen gick samtalet så här:
- Släpp, annars skjuter jag dig!
- Skjut mig då! Skjut mig då!
Blev rädda och flydde
Men i stället för att skjuta kvinnan gav 27-åringen och hans kompanjon upp, och lunkade bort från parkeringsplatsen.
Kvinnan övertygade sin man om att följa efter rånarna i bilen, och ringde samtidigt larmcentralen.
300 meter öster om stormarknaden hittade polisen ett par timmar senare en pistol, en blå dunjacka, en blå mjukisbyxa och en grå halsduk. Alla stämde in på signalementen från rånförsöket. Plaggen kunde sedan paras ihop med de misstänktas DNA.
Bytet från den misslyckade bilstölden blev exakt ingenting. Straffet blev alltså ett års fängelse.
Någon annan påföljd än fängelse var heller aldrig aktuell.
I frivårdens yttrande, den avdelning inom myndigheten Kriminalvården som sköter översynen av villkorligt frigivna fångar, kan man bland annat läsa att "N. N. har en osäker förankring på arbetsmarknaden. Han medger sporadiskt missbruk av cannabis och är för tredje gången misstänkt för ett grovt brott. Ett övervakningsbehov föreligger därför. (...) Förutsättningarna för frivårdspåföljd får anses begränsade."
Varken 19- eller 27-åringen har något fast arbete eller några inkomster av kapital. 27-åringen har skulder på 66.000 kronor, det mesta skadestånd till Brottsoffermyndigheten.
19-åringen har krävts på 304.999 kronor för förstörd inredning i butiken Fantasy Design i Stockholm, ett mål som dessutom gått till domstol.
Fredrik Granlund