För att kommunerna ska kunna fastställa generalplaner för de vattenområden på norra Åland som planeras för storskalig havsbaserad vindkraft beställer landskapsregeringens (LR) projekt Sunnanvind en fågelinventering vid Norrhavet i Geta för 258.000 euro och en bottenundersökning för 313.430 euro av konsultbolaget WSP Sverige Ab.
Undersökningarna ska användas för planläggningen av området, den planläggning som ger ramarna för kommunerna att bevilja bygglov till eventuella intressenter som vill bygga vindkraftsparker i området, säger Stefan Fransman, som är teknisk samhällsstrateg vid landskapet och ordförande för projektgruppen Sunnanvind.
– LR gör generalplanläggningen som en helhet i överenskommelse med kommunerna. Sedan får kommunerna göra separata planer för sina egna områden, säger han.
Området är relativt outforskat säger infrastrukturminister Camilla Gunell (S) som fattade beslutet om beställningen på sammanlagt drygt 570.000 euro.
Hon säger att bland annat vattendjupet skiljer sig på sjökorten.
– Oavsett har vi nytta av informationen. Vi vet hemskt lite om vad som finns på botten och om biologin.
Varför gör LR planläggningen som egentligen ska göras av kommunerna?
– Landskapsregeringen har tagit på sig att göra generalplanen för att få en gemensam och enhetlig planläggning. Man vet ju inte ännu inom vilka kommungränser det byggs, säger Stefan Fransman.
Mindre än planerat
Fågelinventeringen sker under mars, april och maj för att få information om vårens flyttrörelser.
– De håller på som bäst att koppla in fågelradarn och i något skede kommer ornitologer från Danmark till området, säger Stefan Fransman.
Man ska även undersöka fåglarnas flyttrörelser i området under hösten.
Även havsbottnen ska undersökas i sommar genom bland annat undervattensvideo på drygt hundra ställen, bottenhugg och rörprovtagningar i bottensedimenten.
– Då ser man vilka ämnen som kan finnas i sedimenten, inklusive cesium som varit på tapeten. Det är för att få en så klar och bra bild som möjligt av hela det här projektområdet. Dess storlek kommer säkert av flera orsaker bli mindre än vad vi nu har som maximalt undersökningsområde.
Kan det framkomma något som gör det omöjligt att genomföra de här vindkraftsplanerna?
– På vissa områden, helt säkert.
Kan du ge exempel?
– Det som kanske är tydligast är ju bottendjup, bottensedimentens tjocklek, och om det är branta sluttningar, där kan man ju inte sätta några fundament. Det är konkreta exempel på begränsningar.
Även förekomsten av olika ämnen i bottensedimenten, förutom cesium nämner Stefan Fransman kvicksilver som exempel, kan lägga hinder i vägen.
– Det handlar om i vilken omfattning det förekommer.
Bolaget har fått i uppdrag att ta fram underlag för planläggningen, medan den aktör som vinner auktionen ska genomföra en mer detaljerad miljökonsekvensbedömning.
Projekt Sunnanvind finansieras huvudsakligen med 1,7 miljoner euro från EU:s fond för återhämtning och resiliens.