Covid 19-vaccinationerna på Åland inleds nästa vecka när de två första prioritetsgrupperna står först i kön. Först vaccineras viss hälso- och sjukvårdspersonal som vårdar covidpatienter samt personal och boende i äldreomsorgens dygnetruntvård. Det sade smittskyddsläkare Tora Woivalin under en presskonferens i ärendet i dag.
– Allra först i kön står dock personal inom intensivvården.
Efter det är det äldre personer samt personer med grundsjukdomar som ger en ökad risk för allvarlig covidsjukdom som ska vaccineras. Till sist har det blivit dags för den övriga befolkningen.
Vaccinet, som är frivilligt, ska ges kostnadsfritt för ålänningarna.
Den första sändningen vaccin till ÅHS består av 1.170 doser, vilket räcker till hälften så många människor, det vill säga 585 personer. Detta eftersom det krävs två doser av vaccinet.
Överlag säkert och tryggt
Rent allmänt beskriver landskapsläkaren vaccin som den primära preventiva teknologin som historiskt och globalt har räddat flest människoliv och förebyggt mest ohälsa.
– Överlag är vacciner säkra, effektiva och kostnadseffektiva. Men självklart är det även så, som med alla medicinska procedurer, att det också finns risker.
Dock påminner Knut Lönnroth om att jämföra nyttan och risker med vaccin mot alternativen.
– Det kan bli en väldigt komplicerad ekvation, men för mig är det en väldigt enkel lösning. Med den information vi har just nu har jag ingen tvekan att säga att vaccination för så många som möjligt är mycket bättre än de allra flesta tillbudsstående alternativ.
Stimulerar immunförsvaret
Syftet med covid 19-vaccinering enligt Institutet för hälsa och välfärds (THL) definition är att förhindra allvarliga sjukdomsfall, dödsfall i förtid samt att bevara hälso- och sjukvårdens bärkraft.
– Nyttan med vaccination är allra störst för personer som tillhör riskgrupperna. Och även om kunskapsläget ännu inte är perfekt gällande vaccinets påverkan på smittsamheten så bidrar alla som låter vaccinera sig till att minska risken för smitta bland riskgrupperna i samhället.
Pfizer/BioNTechs vaccin, som är det vaccin ålänningarna får tillgång till den kommande veckan fungerar genom att stimulera kroppens eget försvar att bilda antikroppar och blodkroppar som verkar mot viruset. Enligt studier ger vaccinet ett 95-procentigt skydd mot att insjukna i covid-19.
Obesvarade frågor
Infektionsspecialisten Marika Nordberg från ÅHS redogjorde under presskonferensen för vaccinets specifikationer.
– Vaccinet innehåller inte virus och inget av materialet i tillverkningen är av humant eller animaliskt ursprung. Vaccinet innehåller heller inga proteiner, berättade hon.
Hon sade även att det fortfarande finns en del obesvarade frågor kring det nya vaccinet.
– Vi vet exempelvis ännu inte om det finns allvarliga men mycket ovanliga biverkningar. Vi vet heller inte hur länge man har ett kvarstående skydd av vaccinet.
Biverkningar av covid 19-vaccinet:
Vaccinets vanligaste biverkningar som kan förekomma hos fler än en av tio personer består främst av smärta och svullnad vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk, muskelvärk, ledvärk och frossa eller feber.
Upp till en av tio personer kan uppleva rodnader vid injektionsstället samt illamående.
En av hundra personer kan få förstorade lymfkörtlar, sjukdomskänsla, smärta i armar eller ben, sömnlöshet eller klåda vid injektionsstället.
En tillfällig ensidig ansiktsförlamning har noterats förekomma hos upp till en person av 1.000 som tar vaccinet och den ovanligaste biverkningen är en svår allergisk reaktion.
Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att inte ta vaccinet.
Källa: Marika Nordberg, infektionsspecialist vid ÅHS.