Som Ålandstidningen tidigare berättat har infrastrukturnämnden beslutat att verksamheten med de tropiska fåglarna och hönsen på Lilla holmen i Mariehamn avvecklas ”så snart som möjligt”. Av de 95 fåglarna har man sålt 21 till privatpersoner, så nu är 74 kvar.
Ett större antal fåglar skulle säljas till djurparken Högholmen i Helsingfors, men innan en flytt kunde ske skulle de provtas för att säkerställa att de är friska. 15 dvärgpapegojor provtogs, och svaret visade att sex av dem bär på näbb- och fjädersjukdomen PBFD. Det här är den vanligaste sjukdomen hos papegojfåglar och den är dessutom väldigt smittsam. Dvärgpapegojor är ofta bara bärare av smittan, men för viruset vidare till andra fåglar som är mer känsliga, till exempel grå jako och kakaduor.
”I praktiken innebär detta att man måste utgå från att alla fåglar på Lilla holmen bär på sjukdomen.” skriver veterinär Marie Prokupek i ett utlåtande.
Det här innebär att fåglarna inte kan säljas vidare.
Kan inte ta betalt
Infrastrukturnämnden ska på onsdag ta ställning till hur man går vidare med ärendet. Infrastrukturchef Kai Söderlund föreslår att verksamheten med de tropiska fåglarna avslutas direkt efter sommarsäsongen. Exakt hur detta ska ske utvecklar han inte. Han konstaterar att fåglarna visserligen kan erbjudas gratis till privatpersoner – man kan inte ta betalt för fåglar som inte är friska – men han tror inte att efterfrågan är särskilt stor.
Han skriver vidare att det inte är etiskt korrekt att hålla kvar verksamheten i väntan på att djuren dör.
Alltså måste nämnden ta beslut om verksamheten ska fortgå med en utdöende djurpopulation, eller om fågelbesättningen ska avslutas. Han förespråkar det senare.
Inga roliga diskussioner
Julia Birney (Lib) är ordförande i infrastrukturnämnden. När Ålandstidningen talar med henne på fredagen har hon nyligen tagit del av beredningen av ärendet och vill inte uttala sig desto mer om utfallet.
– Men det är ingen rolig fråga att diskutera, absolut inte. Jag har förstått att det är en jättesmittsam sjukdom som sprids i fjäderdammet.
Hon säger att det finns några frågor nämnden behöver ta ställning till.
– Vad är en kommunal uppgift? Ska man bedriva palliativ vård för fåglar och hur länge? Ska man visa upp sjuka fåglar för människor? Ska man ge bort sjuka fåglar, och vem skulle vilja ha dem?