På sitt möte den 25 mars tillsatte kommunstyrelsen en arbetsgrupp som ska kartlägga kommunens tomtmark, ta fram kostnadskalkyler för iordningställande av bostadsområdena samt prioritera vilket område man ska börja med. Den 31 maj ska arbetsgruppen lämna sin rapport. Redan i årets budget finns 500.000 euro reserverade för att bland annat utreda och färdigställa bostadstomter i Godby.
De områden som är föremål för granskningen är Norrhägnan, som ligger vid brandstationen samt Påsa nordväst om S-market och Sandbol mellan Knappelstan och Långsjön (se faktaruta).
– Norrhägnan skulle kommunen kunna verkställa när som helst eftersom detaljplanen är fastställd, säger byggnadsinspektör Kaj Granholm som också ingår i arbetsgruppen.
Däremot har kommunen inte anhållit hos landskapsregeringen om en väganslutning från Getavägen in till bostadsområdet.
Eftersom Påsa och Sandbol ligger bredvid varandra skulle det naturliga vara, enligt Kaj Granholm, att förverkliga dem samtidigt.
– De är så nära varandra och de har två olika syften. Det ena består av höghus och affärstomter medan det andra består av egnahemshus. De kompletterar varandra. Norrhägnan kan man göra separat eftersom det geografiskt ligger en bit bort.
Detaljplanen för Sandbol är dock ännu inte fastställd. Även här saknas tillstånd från landskapet om en väganslutning till Getavägen.
Oklart hur många invånare
Efterfrågan på bostadstomter i Godby är stor, säger Kaj Granholm.
– Jag får e-post och jag får samtal från folk som är återflyttare, men vi har inte haft något att bjuda ut på länge. Kommunen har en enda ledig tomt i Godby. Så har det sett ut i många år.
De som hör av sig är dels privatpersoner som vill ha tomter i storleksordningen 1.200–1.500 kvm, dels byggfirmor som vill uppföra par- och radhus.
De tre bostadsområdena erbjuder tillsammans 80 tomter. Hur många invånare det skulle innebära har Kaj Granholm inte räknat på:
– Jag tror att det kommer att ingå i slutrapporten vad områdena har för kapacitet. Kommunstyrelsen vill att den ska vara övergripande analytisk, det är nog relevant att se på befolkningstätheten.
I dag finns den mesta service man behöver i Godby. Inflyttningen skulle gynna befintliga företag och även ge upphov till nya.
– Det skulle vara en positiv spiral.
Är den kommunala servicen tillräcklig när Godby exploateras? Eller måste den byggas ut?
– Troligtvis på sikt. Daghem behövs nog om det blir en rejäl inflyttning.
Kaj Granholm påpekar att det i dagsläget handlar om att förbereda tomterna för försäljning. Efter det ska tomterna säljas och bebyggas. Någon inflyttning sker därför inte på ett tag.
Någon tidsplan för när tomterna ska kunna bjudas ut och bebyggas finns för närvarande inte.
(3D-vy: Patrik Andersson)
Annika Kullman