Familjen Westerlund har överklagat Traficoms beslut till Ålands förvaltningsdomstol. Advokat Petra Bengts vid advokatbyrå Carlsson Wingert menar att fallet väcker viktiga frågor om rättssäkerhet.
– Jag har inte hittat något liknande fall. Förutom speciallagstiftningen på området aktualiseras också allmänna förvaltningsrättsliga frågor, som vem som initierat ärendet och vad det omfattar, säger hon.
Fakta
Ur besväret till förvaltningsdomstolen
• ”Om sjömansläkaren anser att en person är lämplig för fartygsarbete krävs inget undantag från Traficom. Ändå har myndigheten valt att pröva frågan.”
• ”Det förefaller vara slumpen som avgjort om han får fortsätta sin utbildning och förverkliga sin yrkesdröm. Hade han inte haft en defekt i färgseendet hade han aldrig behövt ansöka om dispens hos Traficom.”
Enligt henne ska myndigheter säkerställa att beslutsfattandet är konsekvent och rättvist.
– Slumpmässighet ska inte finnas i myndigheternas beslutsfattande. Om alla med en viss diagnos ska genomgå en utökad prövning måste det finnas tydliga regler, och så verkar det inte vara i dagsläget.
En central fråga är om det är rimligt att Traficom baserar sitt beslut på en utredning från 2019.
– En myndighet ska se till att ett ärende utreds tillräckligt och på behörigt sätt och skaffa den information och utredning som behövs, men det anges inte i lag hur gamla utredningar som kan användas. Vår inställning är att utredningen i detta fall är för gammal. En person utvecklas otroligt mycket under sju år, särskilt i ung ålder, säger Petra Bengts.