Det var på en fest på studentkåren i Umeå, Sverige i oktober 2007 som personen gjorde antisemitiska uttalanden. Enligt radiokanalen P4 Västerbotten ropade hen ”döda alla judar” på engelska. Umeå tingsrätt dömde i oktober 2010 personen till villkorlig dom och 100 dagsböter för hets mot folkgrupp. I domen ingår också en hastighetsöverträdelse.
Hen stod också åtalad för misshandel, men åtalet förkastades.
Tingsrättens dom överklagades till Hovrätten i övre Norrland, som ett år senare, i oktober 2011, mildrade straffet till 100 dagsböter. Detta eftersom man ansåg att uttalandena varit av begränsad omfattning.
Kände inte till domen
Sedan mindre än ett år tillbaka är personen visstidsanställd vid psykiatriska kliniken på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Enligt tf chefläkare Anders Westermark anställdes personen av förra klinikchefen Eva Eriksson på goda referenser av tidigare vederhäftiga arbetsgivare.
– Det fanns inget i de handlingar som låg till grund för anställningen som gav anledning att misstänka något sådant här, säger Anders Westermark.
Så ÅHS kände inte till att personen var tidigare dömd?
– Inte vid anställningstillfället.
– Har man en tidigare dom emot sig som är avtjänad är det i sig inget hinder för anställning. Om en tidigare dom hindrade en från anställning skulle många få problem, tror jag.
Har ni fått kännedom om domen i efterhand?
– Det har gått lite rykten och vi har försökt verifiera dem. Brottet hänför sig till tio år tillbaka i tiden, och straffet är avtjänat i vederbörlig ordning. Vi kan inte börja rota i allt på det viset, även om det självfallet är olyckligt att det kommer fram så här.
Enligt Anders Westermark kräver man endast utdrag ur brottsregistret från personer som ska jobba varaktigt med barn. Men inte ens då skulle den här domen kommit till ytan, eftersom man endast får fram grova brott, så som övergrepp mot barn och sexualbrott. Hets mot folkgrupp anses, säger han, juridiskt sett som ett ringa brott.
Arbetsgivaren kan också begära utdrag ut straffregistret för andra tjänster, men då måste det framkomma redan i annonseringen.
Goda vitsord från chefen
Vad är din reaktion nu när du fått vetskap om domen?
– Jag har alldeles nyss pratat med klinikchefen (Ari Lahti, reds anm). Han ger goda vitsord. Personen har jobbat utan anmärkningar, och klinikchefen riktar inte någon kritik mot sättet att hantera arbetsuppgifterna.
– Men självfallet ska vi diskutera det här med personen ingående.
Hur kommer den diskussionen att se ut?
– Det får vi se.
I diskussionen deltar chefläkaren och klinikchefen. Vad ett sådant samtal kan resultera i ber Anders Westermark att få återkomma till.
Hur lämplig är personen att jobba inom psykiatrin med tanke på domen?
– När jag konfronterade klinikchefen med de omständigheterna menade han att det där är tio år sedan. Personen kan vara en annan person nu.
Ser ni inga som helst risker med att den anställda ska bemöta patienter med olika bakgrund?
– Jag tog upp det i en hastig diskussion med klinikchefen. Han har inte sett minsta antydning till att personen skulle särbehandla folk på grund av härkomst och annat.
Två helt olika fall
Ålandstidningen har tidigare berättat om ett fall där en man som själv kallade sig rasist nekades arbete som inhoppare på ÅHS psykiatriska klinik.
Mannen hade redan i sin ansökan skrivit att han var emot mångkultur och flyktingmottagande, men det hade den som mottog mejlet inte noterat, och mannen skolades in på ÅHS. När mannens människosyn och åsikter senare uppdagades fick han veta att han inte var välkommen att jobba på kliniken.
Den person som ansvarade för rekryteringen åtalades för diskriminering i arbetslivet, men tingsrätten ansåg inte att ÅHS felat.
Anders Westermark anser att det är en väldig skillnad på de två fallen eftersom den aktuella inhopparen aktivt uttryckte sig som rasist medan den nu anställda inom psykiatrin gjorde sig skyldig till ett brott för tio år sedan.
Rent hypotetiskt, om personen ni nu anställt gjort färska antisemitiska uttalanden, skulle ni resonera annorlunda?
– Om det kommit till vår kännedom att hen aktivt gett uttryck för motsvarande åsikter som personen du nämnde skulle vi naturligtvis agera likadant.
Ålandstidningen har utan framgång sökt den anställde för en kommentar.
Sandra Widing