I slutet av juli uppmärksammade Ålandstidningen Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) förändrade vardag till följd av coronaviruspandemin. Den dagliga vården fick ta ett steg tillbaka när undantagstillstånd utlystes i Finland och inplanerade operationer ställdes in.
Köerna till neurologiska mottagningen växte till 24 veckor på grund av svårigheter att behålla de svenska konsultläkare som jobbar vid ÅHS och inga besök tilläts vid avdelningarna.
Då sade chefläkare Olli-Pekka Lehtonen att man planerade ett möte till början av augusti för att se över höstens vårdplan vid ÅHS.
Hur ser ÅHS beredskap ut för närvarande?
– Sammanfattningsvis håller vi fortfarande ÅHS i beredskap och värnar om de resurser vi har, men vi genomför också ett antal förändringar nu samt öppnar upp sjukhuset för besökare.
Två huvudsakliga nyheter
Förändringarna som genomförs kan beskrivas i två huvudpunkter. Punkt nummer ett tillåter under vissa förutsättningar besök vid avdelningarna. Maximalt två besökare i gången tillåts och besökarna måste bära munskydd på avdelningarna.
Den andra punkten gäller den dedikerade covid 19-avdelningen som nu återgår till att fungera som kirurgisk avdelning.
– Under hela coronaperioden har vi bara haft två patienter inlagda vid avdelningen. På grund av växande köer behöver vi nu börja operera patienter som står i kön. Men vi är hela tiden på tårna för att kunna hantera en eventuellt ändrad smittobild, säger Olli-Pekka Lehtonen.
I måndags kom den senaste rapporten om vårdköerna inom ÅHS, de överstiger inte det lagenliga kravet som säger att patienter som remitteras till en specialist ska få vård inom sex månader, eller 26 veckor. Vissa dagkirurgiska ingrepp är dock undantagna från regeln.
– Men självklart är läget inte tillfredsställande, sex månader är för mycket. Dock har inte läget förändrats till det sämre sedan föregående rapport.
Demonterar successivt
ÅHS tar, enligt Olli-Pekka Lehtonen, höjd för att ånyo kunna höja beredskapen för covid-patienter.
– Men från och med den 10 augusti demonterar vi successivt kohortering av personal, det vill säga att vi inte i längden har isolerade grupper av medarbetare på sjukhuset.
Finland och Åland öppnar upp allt mer för inresor från diverse länder, hur snabbt kan ni etablera en coronaavdelning igen om behovet skulle uppstå?
– Den ökande resefriheten är en av anledningarna till att vi bibehåller möjligheten att snabbt kunna återta våra positioner, det kan vi göra inom loppet av en vecka.
Hur lidande blir den dagliga vården till följd av den möjligheten?
– Vår kapacitet är relativt bra, så länge det inte sker något katastrofalt som att smittan tar sig in på sjukhuset och våra anställda. Men samtidigt måste vi börja operera väntande patienter och tillåta besök, det handlar trots allt om patienternas och de anhörigas rättigheter.
Peter Pussinen