Åland befinner sig i spridningsfasen efter förra veckans upptäckt av två smittkedjor med totalt 48 fall av covid-19.
– Det är det allra högsta vi har haft hittills under en tvåveckorsperiod. Det har varit en mycket dramatisk vecka, säger landskapsläkare Knut Lönnroth vid landskapsregeringens presskonferens.
Under måndagen rapporterade smittskyddsläkare Tora Woivalin att ytterligare åtta personer bekräftats positiva.
– De flesta av dem är redan försatta i karantän. Men trots att man kanske sattes i karantän i helgen kan man ha hunnit göra saker tidigare. Då man är helt frisk och ovetande kan man ha orsakat att andra människor sätts i karantän, säger hon.
Det vet man i dag om smittan
Cirka 500 personer är satta i karantän, ingen person vårdas hittills på sjukhus och de flesta som har testat positivt har lindriga symtom.
– Många skulle inte ens ha sökt sig till vård men på grund av upptäckten har vi provtagit brett och hittat många fall, säger Tora Woivalin.
De smittade finns på olika ställen på Åland. Först upptäcktes fall i Näfsby skola och inom barnomsorgen i Hammarland samt i Kyrkby högstadieskola. Det finns också en gren med ett större utbrott i Strandnäs skola, och en gren i Jomala kommun.
– Det är en smittspridning som främst har varit i och mellan familjer. Vi har testat hela familjer, med eller utan symtom. Det dominerande är att det finns mycket barn bland de smittade som även har fört smittan vidare till vuxna, säger Tora Woivalin.
Coronautbrottet har lett till att specifika skolor och avdelningar har stängts. Man kommer inte att i nuläget utvidga skolstängningarna till hela landskapet, men situationen utvärderas löpande.
– Vill man vara helt säker måste man göra som andra länder gjort under långa perioder med helt stängda skolor, men det har haft väldigt olyckliga följdpåverkningar framför allt för barnen men också för lärarna. Under veckan görs avstämningar med skolorna för att se vad man kan göra ytterligare för att ha en optimalt skyddad miljö på skolan. Det finns ganska mycket man kan göra innan man överväger att stänga ner en verksamhet, säger Knut Lönnroth.
En konkret åtgärd man redan nu inför är att utvidga rekommendationerna för att använda munskydd i kollektivtrafiken till barn som är 13 till 15 år gamla.
”Alla kan vara smittbärare”
På frågan om hur man ska stoppa fortsatt smittspridning svarar Tora Woivalin:
– I det här läget är det viktigt att tänka att alla kan vara smittbärare. Det är inte bara personer från vissa skolor, åldersklasser eller kommuner. Kedjan kan ha vandrat vidare, det är viktigt att i alla vardagliga kontakter följa rekommendationer, framför allt hålla avstånd och att minimera kontakter, säger Tora Woivalin.
Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdschef på ÅHS, berättar att sjukhusets verksamhet inte i nuläget påverkas.
– Inte annat än att vi har ganska många av våra anställda eller anställdas barn som sitter i karantän och det ger en viss frånvaro, säger hon.
Jeanette Pajunen kommer också med en vädjan till de personer som nekas subventionerade tester med tillhörande intyg som krävs för inresande till Sverige.
– ÅHS valde att köpa tjänsten från Medimar. Medimars personal blir nu hårt belastade i telefon av personer som ringer och uppträder ytterst otrevligt, snudd på hotfullt när man nekas tjänsten. Det är ett subventionerat test från ÅHS och vill man klaga över besluten kan man vända sig till ÅHS i stället på info@ahs.ax.
Lusse-elever uppmanas till extra försiktighet
– De som studerar sista året och nu förbereder sig för studentexamen bör undvika risken att bli smittade eller hamna i karantän. Det är i princip omöjligt att delta i examen om man är bekräftat smittad och det finns inte ett andra tillfälle förrän till hösten. Det handlar om att skydda sig själv så att man säkert kan delta i detta viktiga tillfälle. Undvik kontakt med andra, isolera er så mycket som det går, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.