Läkaren satt tillsammans med sin försvarare Emma Didriksson till vänster om domare och nämndemän. På andra sidan fylldes stolarna snabbt av två kammaråklagare, två målsägandebiträden samt två läkare vars lösen och epost mannen misstänks ha använt. Kammaråklagare Mats Ljungvist biträddes dessutom av två poliser som har varit inblandade i förarbetet. På åhörarplatserna satt cirka 15 av de patienter vars journaler läkaren misstänks ha gjort intrång i.
Läst läkares mejl
Kammaråklagare Mats Ljungqvist inledde med att läsa upp åtalet. Läkaren misstänks för dataintrång, grovt dataintrång och försök till grovt dataintrång, han misstänks dessutom för ytterligare ett fall av dataintrång då han ska ha loggat in på en annan läkares e-postkonto och läst och eventuellt kopierat mejl.
Anledningen till att åtalet är uppdelat i grovt dataintrång samt dataintrång är att lagen ändrades den 1 juli 2014. Samtliga intrång som har skett efter det datumet går därför under grovt dataintrång.
Mannen som har arbetat som läkare på Åland ska från sitt hem och från Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ha gjort intrången. Detta ska ha skett genom att mannen på ett otillåtet sätt kommit över kollegors konton och använt sig av dem. Intrången gäller framför allt personer som bor i Sverige.
– Det är huvudsakligen människor som bor i Sverige. Det kan finnas en handfull personer som bor på Åland bland dem. Någon som bott i Stockholm och flyttat till Åland, sade kammaråklagare Mats Ljungqvist till Ålandstidningen den 27 juni i år.
Enligt åtalet ska mannen också olovligen ha skaffat sig administratörsbehörighet och genom sin behörighet ha skapat nya användarkonton. Detta bestrider dock mannen.
I övrigt erkände mannen delvis åtalet. Den första åtalspunkten dataintrång rör minst 648 tillfällen då mannen ska ha gjort intrång i journaler, sammanlagt 285 stycken patienter ska ha drabbats. Detta erkände mannen, han erkände dock inte att han ska ha skaffat sig administratörsbehörighet.
107 patienter
Den andra åtalspunkten gällde grovt dataintrång, i det här fallet ska intrången ha skett vid 135 tillfällen i sammanlagt 107 patienters journaler. Mannen erkände dataintrång.
– Men det har inte rört sig om ett stort antal uppgifter, gärningen har inte orsakat allvarlig skada och den har inte varit av särskilt farlig art, därför anser vi inte brottet vara grovt, sade mannens försvarare Emma Didriksson.
Den tredje åtalspunkten gällde försök till grovt dataintrång, mannen ska här ha försökt logga in i patientjournalsystemet vid 155 tillfällen men inte lyckats.
– Mannen förnekar brott. Om det är så att rätten ändå dömer mannen så erkänner han brott av normalgraden, inte försök till grovt dataintrång, sade Emma Didriksson.
Anledningen till detta menade Emma Didriksson, är att mannen aldrig skulle ha försökt 155 gånger om han lyckats vid första tillfället.
Den fjärde åtalspunkten, dataintrång, handlar om att mannen ska ha loggat in på en annan läkares epostkonto och läst och/eller kopierat epost.
– Här stämmer inte datumet, under den tiden detta ska ha hänt satt mannen frihetsberövad på Åland, sade Emma Didriksson.
Kammaråklagare Mats Ljungqvist ändrade därför datum på åtalspunkten, men åtalspunkten togs inte bort. Läkaren erkände även den fjärde åtalspunkten.
Skadestånd
Sammanlagt kräver 126 patienter skadestånd. Av dessa vill merparten ha 5.000 kronor för kränkning. Tre personer krävde 10.000 i ersättning, en person 12.000 kronor och en person 15.000 kronor. De två läkarna kräver också 15.000 svenska kronor var för kränkning. Samtliga kräver också ränta på pengarna. Sammanlagt rör det sig om 682.000 svenska kronor plus ränta.
Mannen bestred skadeståndsersättningen, förutom när det gäller de personer som har krävt ett högre belopp, här medgav mannen ersättning på 5.000 kronor.
Efter att åklagaren gått igenom åtalspunkterna beslutade rätten att dörrarna skulle stängas. Orsaken är att känsliga uppgifter om patienter, samt om it-systemet inte skulle nå ut till allmänheten. Även de patienter som drabbats fick lämna rättegångssalen.
Rättegången kommer att fortsätta under tisdag och torsdag. Straffet för grovt dataintrång är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Petra Dahlgren