För att förhindra spridningen av svininfluensan inrättar ÅHS en influensamottagning och ett speciellt telefonnummer man kan ringa. Samtidigt tonar man ner faran och säger att A(H1N1) inte är farligare än vilken influensa som helst.
HÄLSOVÅRD I går ströks den nya influensan A(H1N1) från listan över allmänfarliga sjukdomar. I stället inleds en lindringsfas där man inte ställer diagnos i varje fall.
-Svininfluensan är inte farligare än en vanlig influensa. Den smittar bara lättare, säger Siv Hohenthal, vikarierande klinikchef på primärvården.
I och med att man slutar ta diagnostiska prover i de flesta fall och eftersom symptomen är desamma som vid en vanlig influensa lär många som drabbas i höst inte veta säkert att det är just svininfluensan de fått.
-Nej, strängt taget vet man inte om man haft svininfluensan eller någon annan influensa, säger Tora Woivalin, ledande läkare på primärvården.
-Det är svårt att skilja dem åt, säger chefläkare Margareta Bondestam.
Personalen får masker
Problemet med den nya influensan är att den smittar lätt. Detta kan leda till bekymmer på många arbetsplatser, inte minst ÅHS, när flera av de anställda blir sjuka samtidigt. Därför försöker man fortfarande se till att så få som möjligt blir sjuka, även om antalet insjuknande med stor sannolikhet snart börjar växa på Åland.
-Nu är influensan här och den går inte att stoppa. Trots detta finns det saker man kan göra för att minska spridningen. Sjukhuset inriktar sig på att skydda svårt sjuka personer och personalen. Vi startar även en särskild influensamottagning för att minska spridningen, säger Tora Woivalin.
Man uppmanar dessutom alla att ta kontakt per telefon om de misstänker att de behöver vård, inte åka direkt till ÅHS. Därför har man även inrättat ett särskilt telefonnummer där man kan ställa frågor om influensan och få en bedömning om man bör uppsöka vård eller inte. Ansvaret flyttas även över från aktuen till primärvården.
-Dessutom ska de som arbetar på influensamottagningen bära masker för att undvika att bli smittade, säger Siv Hohenthal.
Vaccinering
De närvarande på pressträffen konstaterar att många är oroliga över svininfluensan, trots att den inte är allvarligare än en vanlig influensa. Visst, några blir allvarligt sjuka, men det sker årligen vid varje influensaepidemi.
-Det hör till den normala influensabilden att några blir mycket sjuka, säger Margareta Bondestam.
Och det finns ingen risk för att den muterar och blir farligare.
-Nej, det finns inte några tecken på att det skulle ske i nuläget.
Det har talats om att alla ska vaccineras i Finland. Är det verkligen nödvändigt att vuxna, friska personer som inte är gravida vaccinerar sig mot en mild influensa?
-Man har beställt vaccin åt alla, men detta betyder inte att man rekommenderar alla att vaccinera sig. Det får vi se senare. Dessutom levereras vaccinet i flera omgångar, och då tar man vissa grupper före andra, säger Margareta Bondestam.
Ålandstidningen