Mariehamns stad behöver fler daghemsplatser.
–Platssituationen har varit mycket ansträngd under en längre tid. Framför allt har behovet av småbarnsplatser blivit större eftersom föräldrar sätter sina barn på dagis tidigare än förut, säger Sara Kemetter (S).
Hon har lett kommittén som sett över situationen och vars övriga medlemmar var Jonny Andersen (Lib), Dennis Björk (C) och Susanne Guildford (MSÅ).
I går presenterade gruppen sin slutrapport tillsammans med barnomsorgschef Pamela Sjödahl som varit sekreterare under arbetet.
–Vi har ganska akuta problem. I dagsläget har 45 tillfälliga platser skapats inom barnomsorgen. Det är ganska mycket. Eftersom det är småbarnsplatser motsvarar de tillfälliga platserna tre hela avdelningar, säger Pamela Sjödahl.
Behovet av småbarnsplatser ökar ännu mer när staden avvecklar familjedaghemmen i samband med naturliga avgångar för de anställda. Staden har i dag sex familjedagvårdare, vilket motsvarar två småbarnsavdelningar.
Dessutom kan platserna på det tillfälliga daghemmet Sländan i de före detta banklokalerna i Västernäs försvinna med sex månaders varsel, eftersom fastigheten är till salu.
Sex nya avdelningar
För att åtgärda situationen ger kommittén flera konkreta förslag som dels skapar sex nya daghemsavdelningar, dels ger möjlighet att avveckla tillfälliga lösningar och ett par mindre daghem.
Framför allt anser kommittén att staden bör bygga ett nytt daghem med fyra avdelningar på en tomt som reserverats för ändamålet i Horelliområdet.
Det nya daghemmet föreslås byggas enligt samma modell och i samma storlek som Nyängens daghem. Prislappen uppskattats till 1,9 miljoner euro.
Byggstart hoppas kommittén på under hösten 2014 så att daghemmet kan vara klart i augusti 2015.
Pengar för ett nytt daghem har tagits upp i budgeten 2014 och i planen för 2015, men stadsfullmäktige måste fatta en nytt beslut för att projektet ska bli av. Därmed finns en risk för att det inte blir något nytt daghem, enligt Sara Kemetter.
–Budgetmedlen vanns med röstsiffrorna 14–13, där Lillan Holmberg (MSÅ) gick emot hela sin grupp, säger hon.
Kan stänga små enheter
Ett annat förslag, som redan börjat behandlas inom staden, är att kansliutrymmena i Idrottsgården byggs om till ett daghem med två avdelningar. Det beräknas kosta cirka 350.000 euro och här är förhoppningen att kunna öppna redan i höst.
Längre fram skulle fastigheten Mariegård på Neptunigatan kunna användas till daghemsverksamhet, anser kommittén. Mariegård hyrs för tillfället av Ålands omsorgsförbund.
När daghemmen i Horelli och i Idrottsgården har färdigställts kan daghemmen Sländan och de tillfälliga platserna i gymnastik- och samlingssalarna på Vinkelboda och Ängsbacken stängas.
Det är också möjligt att staden på sikt stänger de två mindre daghemmen Blåklockan och Klintebo. Dessa håller till i hyrda lokaler som inte anses optimala.
–De stängs om de inte behövs, säger Sara Kemetter.
Kommittén anser däremot att gruppfamiljedaghemmet Mästerkatten, daghemmet Blåkråkan och daghemmet Flaggskeppet ska finnas kvar och om möjligt prioriteras för barn som till exempel är infektionskänsliga.
Privata alternativ
Kommittén har även utrett möjligheterna till ökat samarbete med privata aktörer. I dag köper staden barnomsorgsplatser av Waldorf Åland och Mariehamns församling. I augusti 2014 planerar Pingstförsamling på Åland att starta ett gruppfamiljedaghem i sina lokaler.
Kommittén anser att staden bör diskutera med Folkhälsan om föreningen har ett intresse av att driva daghemmet Storstugan privat. I dag hyr staden daghemmets lokaler i Allaktivitetshuset av Folkhälsan.
Kommittén har däremot inte så stora förhoppningar om att det ska gå att hitta någon privat aktör som vill bygga och driva ett daghem i Horelliområdet. När daghemmet Nyängen planerades gick staden ut med en intresseförfrågan om uppförande och drift i privat regi. Inga intresseanmälningar inkom. Kommittén tycker ändå att förfarandet kan provas på nytt om ett daghem byggs i Horelli.
Grannkommunerna Lemland och Jomala har meddelat att de inte är intresserade av att delta i byggandet av ett nytt daghem.
Anna Jakobsson