Det är i spåren av coronaviruspandemin som den psykiska ohälsan hos barn i Källbo skola i Finström blivit alltmer påtaglig. Niclas Hage säger att skolan på nästan tre år inte kunnat hålla normal undervisning.
– Eleverna har fått vara i det vi kallar bubblor. Flera årskurser har ännu inte haft ett normalt skolår. Samtidigt pågår ett krig i Europa, som kanske inte i sig är ångestskapande, men det påverkar mycket annat i samhället.
Han säger att utvecklingen var tydlig redan i våras. Framför allt handlar det om ett ökat antal elever som blir hemma från skolan på grund av ångest och att fler av dem som är i skolan behöver mer fysisk närvaro från vuxna.
– Det märks väldigt tydligt. Prioritet ett är att elever inte ska bli hemma. Det är det allvarligaste och det blir också dyrt för kommunen i längden eftersom vi är skyldiga att anordna undervisning även för de som är hemma.
Ångest och oro
I skolan har man också märkt av en större oro när det handlar om att vara i större grupper.
– Det är något som kan skapa ångest och oro. Det känns inte bra att eleverna mår dåligt, och alla ser det. Lärare, kökspersonal, städpersonal. Vi jobbar mycket med det här nu.
Niclas Hage menar att det primärt handlar om stöd.
– Det kan vara elever som bara behöver en tröst. Det behöver finnas personal som går iväg med elever som inte mår bra. Pedagogiken funkar men om lärarna måste gå iväg med barn som inte mår bra lämnas resten av klassen utan undervisning. Det är den delen som är akut.
I den anhållan som Finströms kommunfullmäktige nu godkänt beviljas 40.000 euro i tilläggsmedel för resterande del av året. För det ska fyra elevassistenter anställas deltid, och flera av dem är redan på plats. Det är lika många som de fyra elevassistenter skolan tidigare haft i sin basbemanning.
– Jag är jätteglad och tacksam över att kommunen har varit tillmötesgående med det här. Men framför allt är jag oerhört tacksam för personalen som gör allt för att barnen skall ha det bra i Källbo skola. De gör alla en fantastisk insats.